hp-compaq-nx8220-poridte-si-sirokouhleho-sympataka
Mobilní zařízení Článek HP Compaq nx8220 - Pořiďte si širokoúhlého sympaťáka

HP Compaq nx8220 - Pořiďte si širokoúhlého sympaťáka

Docekal

Docekal

8. 5. 2005 00:00 8

V březnu uvedl HP na trh několik nových modelů notebooků - do střední (a vyšší) kategorie patří i model nx8220 jeho spokojeným vlastníkem jsem se nakonec stal. Takže trochu netradiční recenze, nic půjčeného ... skutečně vlastněného

Reklama

Compaq nx8220 není na jednu stranu žádný drobeček (rozměry 356 x 264 x 28mm), ale ono by to ani jinak nešlo - 15.4" širokoúhlý TFT displej (WXGA, 1200x800 nebo WSXGA+, 1680x1050) se prostě "někam" vejít musí. Proto ta "šíře", kde nx8220 prostě něco nabrat musel - o to lépe je na tom ale s výškou (28mm) a váhou (2,8kg, resp. 2.6kg bez DVD mechaniky).

Uvnitř nx8220 najdete nový Intel 915PM Express čipset a některý z Intel Pentium M (730 až 770) procesorů (1.6GHz až 2,13GHz) s 533Mhz systémovou sběrnicí a 2MB L2 vyrovnávací pamětí - logo upozorňující na Centrino kompatibilitu pak znamená, že notebook disponuje bezdrátovou sítí, ale k tomu až později. Operační paměť DDR II SDRAM (400MHz a dvojice slotů SODIMM, jeden pod klávesnicí a druhý přístupný zespoda) nabízí nejenom dostatek paměti (256, 512 nebo 1024MB je běžná dodávka, rozšířit lze až na 2GB), ale také dostatek rychlosti - nx8220 je prostě svižný. Příjemně svižný.

HP Compaq nx8220 - Pořiďte si širokoúhlého sympaťáka
i Zdroj: PCTuning.cz


Větší obrázek získáte

Roli v tom bude hrát i pevný disk (40, 60, 80GB s 5400rpm nebo 60GB a 7200rpm). A když už jsme u té rychlosti, WiFi v podobě 802.11b/g znamená, že se můžete prohánět až 54Mbps (duální antény jsou zabudované v monitoru). A kdyby tohle nestačilo, tak pochopitelně USB 2.0 (3 konektory), Gigabitová Ethernet karta (NetXtreme Gigabit PCI Express, 10/100/1000) a FireWire (neboli IEEE 1394a). Sadu portů/periferií doplňují čtečky karet SmartCard, slot Secure Digital, možnost připojit dokovací stanici (přes dokovací prot), zabudovaný modem 56kbps a pochopitelně Bluetooth - bezdrátové "sítě" lze mimochodem jedním tlačítkem vypínat a zapínat - neuvěřitelně praktická záležitost.

Zapomenout nesmím ani na grafickou kartu ATi Mobility Radeon X600 (PCI Express a 128MB vlastní paměti), Multi-Bay zásuvku do které si můžete pořídit například DVD+/-RW, DVD/CD-RW nebo jenom DVD-ROM. Nebo na cesty, další baterii či druhý pevný disk. Druhou baterii na cesty sice určitě oceníte, ale Li-Ion akumulátor má udávaných 4.5 hodiny provozu - a skutečně tomu tak je. Samozřejmě najdete i PCMCIA slot (I/II s podporu 32bit CardBus), konektor pro externí monitor, S-Video výstup, dvojici audio konektorů a pochopitelně FastIR.

nx8220 je dodáván s Windows XP Professional a kupou různorodých systémových utilit - antivirový program má ale bohužel pouze velmi omezenou licenci (pár desítek dní), ale například přehrávač DVD si určitě užijete, stejně tak jako možná i WinDVD Creator. Některé dodávané utility si na druhou stranu moc neužijete - Credentials Manager například. Ten se vám může postarat zejména o zamčení hesla a zmatky, o kterých se vám ani nezdálo. A naopak, Intel PROset/Wireless se pro zapamatovávání si a správu bezdrátových sítí jeví jako podstatně lepší, než klasický Windows XP klient.

nx8220 nabídne ještě pár dalších výhodných drobnůstek

Začnu od klávesnice - ta má, díky velikosti notebooku, také plnou velikost. Osobně s ní mám jediný problém, místo "A" neustále mačkám CapsLock - tedy lépe řečeno, trvalo mi asi týden, než jsem si od toho "odvykl". Další pozitivní věcí jsou extra klávesy - HP/Compaq se naštěstí nevydal cestou doplňování nesmyslných kláves pro vyvolání prohlížeče (příklad), ale kláves, které jsou prakticky velmi použitelné - klávesu pro zapnutí/vypnutí WiFi (vč. Bluetooth) používám velmi často, stejně tak jako jednu klávesu pomocí které lze zapnout/vypnout audio - obé jsou klávesy k nezaplacení.

HP Compaq nx8220 - Pořiďte si širokoúhlého sympaťáka
i Zdroj: PCTuning.cz


Klávesnice nx8220, TouchPad a v horní části extra klávesy

Kvalitní je i klasický touchpad neboli ploška nahrazující myš - mimo to, že obsahuje "scroll area" simulující v podstatě extra kolečko u myši, má další výhodu - nikdy se mi nestalo, že by chytala "omylem" mé zmatené pohyby rukou nad ploškou. Něco, co se mi u jiných notebooků stávalo zcela běžně a přivádělo mě to k šílenství. Další pozitivní vlastností jsou i pogumovaná tlačítka. Každopádně ale přiznávám, pro dlouhodobou práci u stolu zasouvám do notebooku USB myš.

Možnost hibernovat ve Windows XP jsem u tohoto notebooku ocenil. Hibernuje zcela bez problémů a fantasticky rychle - stejně tak jako se velmi rychle probouzí (i při vybavě 1GB paměti). Jediné malé mínus, uvítal bych samostatné hibernační tlačitko - to současné se musí stisknout spolu s extra klávesou. Ale vše je vyváženo tím, že probuzení je zcela bezproblémové - tj. vše je perfektně funkční. Kdo s toutou funkcí Windows měl někdy problémy, ten ví proč o tom mluvím.

Kladně hodnotím i to, že skoro všechny konektory pro periferie jsou na pravé nebo levé straně notebooku (pouze FastIR je vepředu, na zadní straně je napájení a výstup na externí monitor). A jakkoliv to těžko mohu něčím podložit, mám zato, že bezdrátová (WiFi) konektivita tohoto notebooku má vynikající citlivost.

Velmi málo ne zcela pozitivních poznámek

nx8220 nabízí senzor schopný sledovat v jakých světelných podmínkách se nacházíte a umožňuje přizpůsobit jas displeje. Naštěstí je tato funkčnost vypnutá a mužete si jí zapnout. Osobně to nedoporučuji, jas displeje byl nedostačující.

Po instalaci a aktivaci všeho je vhodné si některé další věci v notebooku povypínat. Zmínil bych zejména FireWire, coby  žrouta energie, pokud pro něj nemáte nepřetržité využití. Koexistence bezdrátu a běžného síťového připojení může být problémem - ale to je vlastnost Windows XP. A naštěstí skvěle řešitelná zmíněným tlačítkem zapínajícím/vypínajícím bezdrátové záležitosti.

Na spodní straně notebooku je volně dostupný (bez krytu) konektor pro dock stanici - není mi příliš jasné, proč HP ušetřilo jednu krytku.

Závěr?

Pokud se rozhodnete si pořídit HP Compaq nx8220, rozhodně neprohloupíte.

Další info - produktový list a pokud chcete koupit, zkuste to skrz Jyxo

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama