HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 1. 2020 03:00 50

Seznam kapitol

1. Povedené PC s AMD Ryzen 3000 2. Představení, balení a specifikace 3. HP Omen Obelisk – hardware I. (CPU, GPU) 4. HP Omen Obelisk – Hardware II. (disky, paměť) 5. Detaily počítače a rozborka
6. BIOS a software 7. Zpracování, konektory, teploty a spotřeba 8. Výkon systému ve hrách 9. Závěr

Naposledy jsem značkový herní počítač testoval před rokem. I velcí výrobci si všimli nových Ryzenů, a tak dnes otestujeme po dlouhé době počítač postavený na platformě AMD od HP. Za svou cenu jde o vzhledově podařený a konfigurací solidně vyvážený herní stroj.

Reklama

Zpracování, konektory, teploty a spotřeba

Na skříni počítače Omen Obelisk není z venku nic zvláštního, jde o klasickou konstrukci počítačové skříně. Šasí je kovové, krycí plechy z tenčího materiálu. Přední část je také z plastu a kovu, celá skříň budí dojem dosti bytelné i při hrubším zacházení. Uvnitř je vše dobře upevněné, nic se nehýbe. Zpracování je dle mého názoru kvalitní a prvotřídní. Kabeláž a všechny další součásti jsou také vedené solidně a prakticky. Vzhled se nemusí líbit každému, je ale jisté, že neurazí nikoho. Mně se celkem líbí, i díky nízké hmotnosti.

Konektory

Zapínací tlačítko je na vrchní straně, Reset jsem nikde nenašel. Konektory jsou pouze na vrchní straně a zadní straně počítače. Vpředu vidíte konektory Audia a dvojici USB portů, USB-C chybí což považuji dnes za velkou chybu. Najdete ho ale na zadní straně.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Vše ostatní vychází přímo ze základní desky a jejího zadního panelu. Ten je vybaven celkem tradičně. Audio, LAN, 5× USB a USB-C. Grafická karta nabízí pět konektorů, včetně DVI. Tentokrát chybí USB-C, které ale GeForce jiných výrobců dnes běžně mívají.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Chlazení

Chlazení počítače jako celku tvoří jen jeden ventilátor nahoře o výfuk ze zdroje, který nasává vzduch zevnitř skříně a vyfukuje jej ven. Chladič na procesoru je jednoduchý „box“ spíše Intelovského typu. AMD přidává ke svým procesorům lepší chladič s více lopatkami. Jde o chladič z produkce HP, který je mizerný a nedostatečný. To si ukážeme už za chvilku, při měření teplot.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota GPU

Teplota okolí byla jen kolem 22 °C a okolí tedy nemělo na výsledek tak zásadní vliv. Grafické jádro se v klidu pohybovalo kolem teploty 40 °C, což mi přijde celkem normální. Průběh zátěže pak vidíte na obrázku, maximem byla teplota GPU 73 °C při dlouhém hraní. Teploty grafiky jsou více než solidní. Frekvence karty byly průměrných 1930 MHz.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

Teplota CPU

Pokud jsem zatížil ve stejných podmínkách jen procesor na maximum, byla jeho teplota asi po dvaceti minutách 91–93 °C. To je na úsporný osmijádrový Ryzen 7 3700X moc. Blížíme se hranici, kdy začne procesor omezovat výkon. Navíc není léto, kdy teploty mohou poskočit i o deset stupňů výš. Chlazení je nedostatečné, navíc hlučné. Chce to výkonnější chladič. Já jsem v recenzi naměřil na stejném procesoru s lepším chladičem o 20 °C méně.

HP Omen Obelisk: Herní počítač s Ryzen 7 a GTX 1660 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě zatížení celého systému, byly teploty podobné. Obě nejnáročnější komponenty jsou od sebe oddělené. Grafická karta si držela své, jelikož ta není na vnitřku skříně závislá. Její teploty se držely kolem 74 °C. Procesor se zahřál na 94 °C, a to je celkem hodně. Systém sice nezačal omezovat výkon CPU, ale měl k tomu blízko.

Spotřeba

Je jasné, že malý počítač bude také nabízet nízkou spotřebu. V úplném klidu je spotřeba kolem 40 W. Běžná zátěž, brouzdání webem, video, filmy a podobně vám ukáží na Wattmetru někde kolem 70 W. Videa ve vysokém rozlišení zvýší odběr někam ke 90 W. Maximální zatížení procesoru znamená na wattmetru hodnotu 160 W. Herní zátěž dokázala počítač vybičovat k odběru 180 W. V tuto chvíli jel procesor na polovinu a grafická karta na sto procent. Úplně nejvyšší příkon jsem naměřil 230 W při maximální zátěži CPU i GPU (těžící software pro kryptoměny). Použitý 300W zdroj už moc rezervy nemá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama