HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 6. 2021 09:00 9

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2 2. HTC Vive Pro 2 – Představení 3. Srovnání s Vive, Vive Pro, Cosmos a Index 4. Instalace HTC Vive Pro 2
5. Kvalita obrazu a dojmy z hraní 6. Co si zahrát v roce 2021 7. Závěr

Od uvedení HTC Vive pro uběhly 3 roky. Od té doby HTC spíše tápalo, nechalo se předběhnout kvalitou obrazu Valve Indexem a dalšími. Nyní se vrací v plné síle, Vive Pro 2 nabízí nejlepší obraz ve světě VR, ale řádně si za něj připlatíte.

Reklama

HTC první přineslo VR do mainstreamu, když před mnoha lety uvedli na trh původní HTC Vive. Ten se stále ještě prodává, byť byl už dávno překonán. Uvedení Vive Pro před třemi lety se vizuální stránka VR posunula ještě výše, ovšem celá sada byla pekelně drahá. Ve své době stála 37 000 korun. V tuto chvíli se stále prodává za cenu 30 000 korun. Od té doby si vedlo HTC spíše neslavně.

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsem příznivcem VR hraní a sám vlastním dva VR sety, proto mne netěší, že VR hraní příliš nevzkvétá. Je to vidět i na posledních dvou letech produkce HTC. První levnější sada Vive Cosmos byla úplným propadákem, vylepšený Vive Cosmos Elite sice situaci trochu vylepšil, ale stále to nestačilo na konkurenci. Až dodnes jsem za nejlepší VR set považoval Valve Index. HTC jako by stálo vzadu a jen potichu sledovalo, jak konkurence uvádí na trh další a další VR sety, které jsou lepší než Vive. To se mění, na nové Vive Pro 2 nemá v kvalitě obrazu prostě nic.

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

I když papírové specifikace neslibují nějakou bombu, ta se tu opravdu skrývá. Jsou jí nové displeje v HMD. Mají nejen vyšší rozlišení, ale hlavně vyšší FOV, zlepšení Door efektu a jiný tvar čoček. To vše tak znatelně zvyšuje kvalitu obrazu, který je pro VR stěžejní, že se posouvá proti všem ostatním o třídu až dvě výše. Ostatní v podstatě zůstalo stejné. HTC k novým brýlím nabízí jen staré ovladače, majáky a příslušenství. To zřejmě není problém, jak jsem řekl, to nejdůležitější je obraz. A ten má HTC Vive Pro 2 naprosto excelentní.

HTC Vive Pro 2: Nejlepší VR set s 5K na trhu
i Zdroj: PCTuning.cz

HTC je tradičně dražší než konkurence, ani tentokrát to není jinak. Za HTC Vive Pro 2 dáte za samotné brýle 21 500 Kč. Celá sada zatím ke koupi není, ale očekávám cenu přes 42 000 Kč. Měla by být na trhu od příštího týdne. Když uvážíme cenu Valve Index cca 27 000 korun, je novinka od HTC dosti drahá, stojí za takový rozdíl si připlatit? Odpověď zkusíme najít v testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama