HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 6. 2018 07:00 31

Seznam kapitol

1. HTC Vive Pro 2. HTC Vive Pro – Představení 3. Srovnání Vive a Vive Pro 4. Instalace HTC Vive Pro 5. Software a prostředí
6. Kvalita obrazu Vive Pro a Supersampling 7. Hraní nových her 8. Jak spustit hry pro Oculus na Vive 9. Měření výkonu grafik 10. Závěr

Aktualizováno: HTC minulý měsíc uvedlo vylepšenou verzi HTC Vive s označením HTC Vive Pro, zatím sice jen v podobě nových „brýlí“ neboli HMD, ale i to znamená velký pokrok v kvalitě obrazu a autentičnosti zážitku. Zamrzí ale chybějící zbytek nové sady a hlavně doslova brutální cena. Má cenu si verzi Pro pořídit, nebo raději počkat?

Reklama

HTC Vive Pro

Je to téměř na měsíc přesně dva roky, kdy vyšel první kit HTC Vive, sady pro virtuální realitu. Od té doby se hodně změnilo, ale popularita VR stále není nijak extrémní. Před dvěma lety jsem tvrdil, že se VR prostě u běžných hráčů neprosadí, a využijí jej pouze profesionálové a různé startupy určené jen ke ždímání peněz odkudkoliv. Do VR chce investovat každý, jelikož je to „in“, ale nevede to k ničemu jinému než k planému utrácení investičních peněz. Na VR dosud nevzniklo opravdu nic zajímavého nebo světoborného. Jediné smysluplné využití jsem viděl v automobilce, kde se dalo procházet kolem připravovaného auta a vypadalo to hodně dobře. Abych nebyl hned v úvodu příliš negativní, určitě se najdou i další potřebná využití, jen o nich není moc slyšet.

Nová sada HTC Vive Pro - komplet zatím jen na obrázku
i Zdroj: PCTuning.cz
Nová sada HTC Vive Pro - komplet zatím jen na obrázku

Hlavní náplní VR jsou tedy stále hry a zábava. Zkoušel jsem HTC Vive před rokem a uvažoval i o jeho koupi domů, nakonec mne ale kvalita obrazu odradila. Jako mnozí jiní jsem čekal na VR s vyšším rozlišením displejů a tedy kvalitnějším zážitkem. To ale nějak nepřichází, brzdou jsou zřejmě displeje a jejich cena. Dle mého názoru není problém udělat 4K VR headset, problém nebude ani ve výkonu, máme výkonná GPU, ovšem jeho cena bude vysoká i pro automobilky. Bylo nutné tedy přistoupit ke kompromisu. HTC Vive Pro je takovým prvním krokem k lepší vizuální kvalitě, za sice už ne lidovou, ale stále ještě přijatelnou cenu.

HTC Vive Pro – Jasně nejlepší set pro Virtuální Realitu
i Zdroj: PCTuning.cz

HTC vyslyšelo své zákazníky a vylepšilo to, co chtěli. V prvé řadě vizuál, tedy vyšší rozlišení displejů a hlavně jejich technologii. OLED nahradil AMOLED, který má jemnější strukturu a nejsou tolik vidět pixely. Další novinkou je integrace sluchátek přímo do headsetu. Ten samotný má přepracovanou ergonomii, je totiž vyvážený na obou koncích. Lidově řečeno, přední část vám netáhne hlavu neustále dopředu, ale nechává ji v rovině. Je to příjemnější, lehčí a obecně pohodlnější řešení. Dle mého jde o největší vylepšení HTC Vive.

Uvedení HTC Vive Pro probíhá dle mého trochu zvláštně. Na trh jdou v tuto chvíli jen „brýle“ neboli headset (HMD). Časem dorazí ještě nové ovladače a hlavně prostorová čidla 2.0. Ta umožní zvětšit hrací plochu až dvojnásobně. V tuto chvíli ale na trhu nejsou. Pokud chcete HTC Vive Pro, potřebujete zbytek starší sady HTC Vive. Výrobce HTC také upozorňuje, že sada Vive Pro nemá nahradit základní model Vive, ale je určená spíše profesionálům. Myslím, že je to jen účelové maskování vysoké ceny; neexistuje na světe nikdo, kdo vyzkouší Vive Pro a pak půjde hrát zpět na Vive.

Také to, že HTC uvedlo pouze headset, je spíše zklamání a marketingové faux-pas, protože samostatně použít nejde, tudíž je k ničemu. Musíte mít starší sadu, anebo vše dokoupit. Nevím, proč HTC nepočkalo, až bude k dispozici celá sada Pro. Ideální by byl Pro Headset, sada ovladačů a nových čidel, ale hlavně bezdrátový modul. To by bylo naprosto geniální balení, které by chtěl každý. Ovšem cena takového kitu by nebyla nízká, odhaduji ji na částku kolem 45 000 Kč. Možná se právě toho HTC bálo tak chtělo komponenty uvádět postupně, aby cena nevypadala tak drasticky. To ale uvidíme.

Bezdrátový modul pro HTC Vive bude uveden na podzim
i Zdroj: PCTuning.cz
Bezdrátový modul pro HTC Vive bude uveden na podzim

Vylepšený headset tedy máme, ale co hry? Zde je to krapet lepší než dřív, ale i tak cítím spíše stagnaci. Vloni bylo her spousty, kvalitní i méně kvalitní. Řada z nich jsou jen takové hříčky na pár minut, některé už zaberou delší čas. Obsah je ale stále stejný, skutečných AAA titulů je jen pár. Letos je profesionálních her více. Musím říci, že některé hry jsou naprostá bomba. Hlavně ve spojení s Vive Pro a nejvýkonnějším grafickou kartou. Není tu ale nic, kvůli čemu bych šel do obchodu a Vive Pro včetně Vive sady koupil. Není tu žádná řada tak exkluzivních titulů, aby VR samy prodávaly. Na vše se podíváme dále v článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama