Human Level AI: Aby umělá inteligence zůstala dobrá
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Human Level AI: Aby umělá inteligence zůstala dobrá

Human Level AI: Aby umělá inteligence zůstala dobrá | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 7. 2018 09:00 102

Seznam kapitol

1. Co s umělou inteligencí 2. Více práce pro všechny!? 3. Boj proti armádě klonů 4. Obtížný hmyz 5. Dřív než nás předběhne 6. Čas jen pro sebe

Strojová inteligence je starý koncept: Pohybující se magické sochy najdeme v příbězích starého Egypta, v Šeherezádě, u Čapka a jak u technooptimistů, tak i u technoskeptiků. Příchod umělé inteligence nás čeká – a s ním i velké změny ve společnosti. Jak se na něj připravit? Jak zařídit, aby umělá inteligence zůstala dobrá?

Reklama

Spousta ekonomů se tomu směje a vytahuje poučky z minulosti, že technologický pokrok vytvořil vždy více míst, než jich zničil – a navíc šlo o práce kvalitnější a lépe placené. Historie ale nepředstavuje lineární a dokonce ani obecně vzestupný vývoj – člověk vždy dominoval inteligencí, takže chápeme, že oproti tomu, aby se jako Přemysl Oráč tahal za pluhem, bylo ovládání strojů v továrně plusem. Přechod z hlučné a monotónní továrny například na pozici číšníka v restauraci byl také progresem.

Jenomže ve znalostní ekonomice musíte mít znalosti – a z každého číšníka jednoduše programátora anebo materiálového specialistu neuděláte. Lidé mají svoje meze, jejich IQ je omezené. Jenom přesně nevíme, kde to je: Když se mluví o inteligenci ekvivalentní lidské, není naprosto jasné, o čem se mluví, protože na jedné straně populace máte lidi na hraně biologického přežití s neměřitelným IQ – a na druhé straně lidi s IQ přes 150 bodů. Tato distribuce má biologické důvody, protože výkonová inteligence není jediným a dokonce ani zásadním faktorem přežití.

Stav, kdy umělá inteligence překročí úroveň většiny populace, je vcelku očekávaný. Tento moment, označovaný jako singularita, bude zpočátku vypadat nenápadně, ale proces se nezastaví. Většinu rutinních prací nahradí narrow AI – funkce úředníka na přepážce anebo řidiče trucku bude nahrazena zcela jistě. Jsem přesvědčen o tom, že až se ve státní správě začnou vyhazovat úředníci, bude to asi ten moment, kdy to začne brát vláda vážně. Ale k tomu dojde až ve chvíli, kdy se problémy s umělou inteligencí, která vytěsňuje běžné lidi, projeví naplno.

Zdroj: depositphotos.com
i Zdroj: PCTuning.cz
Zdroj: depositphotos.com

Problém bude s náročnějšími pracemi, které vyžadují kreativitu. Překročení singularity ale bude znamenat jednak to, že bude mířit stále výše ve výkonovém slova smyslu a stále šíře v početním slova smyslu. Limitujícím faktorem pro expanzi vždy znamenala výuka operátorů technologie – od mušketýrů, kteří se museli naučit střílet, po řidiče vozidel, kteří se je museli naučit řídit a také se naučit pravidla. Existence lidských specialistů jim dávala životní výhodu, protože každý neuměl věci udělat správně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama