ibm-si-pantentovalo-novy-zpusob-zmeny-velikosti-obrazku-bez-ztraty-kvality
Novinka IBM si pantentovalo nový způsob změny velikosti obrázků bez ztráty kvality

IBM si pantentovalo nový způsob změny velikosti obrázků bez ztráty kvality

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

30. 4. 2012 06:00 8

Nová metoda dopočítává pixely trasformováním celého obrázku a výsledkem by měl být lepší obraz, než nabízejí současné metody. Navíc by nový způsob neměl být nijak náročnější.

Reklama

Změna velikosti obrázků je v dnešní době pro běžného člověka nevratná změna. Tedy pokud se úpravy velikosti nedělají na kopii obrázku. To ale nemění nic na tom, že pokud nějaký obrázek zmenšíme, tak už jej nevrátíme do původní velikosti s původní kvalitou, protože dnešní metody přebytečné pixely prostě zahodí. Podobná věc platí i při zmenšování obrázků. Jelikož se zahazují některé pixely, ztrácí se detaily v obrázku a mohou také vznikat artefakty. Samozřejmě existují metody, které dokáží zázraky. Jednou z nich je například fraktální analýza, která ale potřebuje obrovskou výpočetní sílu. My, běžní smrtelníci, používáme nejčastěji metody jako například nejbližší bod, bilineární nebo bikubickou interpolaci nebo supersampling.

IBM si pantentovalo nový způsob změny velikosti obrázků bez ztráty kvality
i Zdroj: PCTuning.cz


Zdroj:

DPChalenge

IBM se nyní patentovalo nový způsob, který prý přináší lepší výsledky než dnešní metody a je přibližně stejně náročný. Princip je takový, že se obrázek zvětšuje nebo zmenšuje podle vodorovných a svislých rozměrů, pomocí dvou samostatně vypočtených škálovacích vektorů, jejichž výsledkem je škálovací matice. Podle IBM je tato technika mnohem přesnější a kvalitnější, než metody současné. Chybějící pixely totiž nejsou jen vytvořeny pomocí okolních bodů, ale jsou dopočítány pomocí prostorové a frekvenční transformace celých řádků a sloupců a nevytváří tak žádné artefakty nebo zubaté hrany. Patent nezmiňuje žádný produkt, ve kterém by nová metoda měla být použita. My jen můžeme doufat, že se brzy dostane do praxe a bude dobře fungovat.

Zdroj: Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama