ibm-si-patentovalo-opticky-disk-s-flash-pameti
Novinka IBM si patentovalo optický disk s flash pamětí

IBM si patentovalo optický disk s flash pamětí

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

5. 8. 2012 06:00 14

Jedná se o klasický optický disk, kterým může být DVD nebo třeba i Blu-ray, který má ve svém středu integrovanou flashku. Ta by šla použít třeba na uložení postupu ve hře. Patent je ale již 4 roky starý a už ne moc aktuální.

Reklama

Je to pár let co zde probíhal souboj mezi Toshibou a Sony o nový formát optických nosičů budoucnosti. Jak víme, vyhrálo Sony a jeho Blu-ray. Ale mohl zde být ještě jeden hráč, IBM. Bitva mezi Sony a Toshibou začala v únoru roku 2008. Pouhý měsíc před tím si však IBM nechalo patentovat optický disk s integrovanou flash pamětí. Bohužel ale nebyla technologie a z dnešního hlediska by pravděpodobně stejně neuspěla, jelikož se jednalo o integraci flash paměti do stávajících CD a DVD. Jiný smysl by mělo použití stejného patentu na nynější Blu-ray.

IBM si patentovalo optický disk s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Vtip byl v tom, že flash paměť by se dala použít například na ukládání postupu ve hře, čímž byste mohli disk se hrou jen vzít, vložit do jiné konzole a pokračovat tam, kde jste skončili. To ale v dnešní době už dobře nahrazují cloudové služby. Například Steam ukládá postupy ve hře u sebe na serverech a přes přihlášení ve Steam klientovi je nahraje do lokálního počítače.

Technicky měl být tento disk proveden tak, že uprostřed disku, kde již není datová vrstva, by byla flash pamět. Z ní by pak byly vyvedeny kontakty, které by se připojily v mechanice, a tím by se získal přístup k paměti. Tento střed měl být také vyměnitelný, z důvodu, kdyby se optický disk poškrábal. Tehdy ale nebyla potřebná technologie a navíc flash paměti byly příliš drahé. A v dnešní době by pravděpodobně podobný disk neuspěl. 

Zdroj: Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama