IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?

IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online? | Kapitola 3

Jan Schrenk

Jan Schrenk

17. 5. 2018 10:00 2

Seznam kapitol

1. Co je nejdůležitější pro online simulátor? 2. Herní módy 3. Online war – virtuální kampaně 4. Speciálky 5. Letové modely, balancování? 6. Budoucnost druhoválečného online létání

V první části našeho povídání jsme se zabývali sérií IL-2 Battle of ... čistě jako offline platformou. Nutno podotknout, že v současnosti už velmi dobrou offline platformou. Jenže AI bude vždy jen strojově létající AI, kdežto nějaké to další jelito za kniplem dokáže člověka zaujmout úplně jiným způsobem.

Reklama

Online war – virtuální kampaně

Ač by se mohlo na první pohled jevit, že jakékoliv boje jsou v pravém slova smyslu online válkou, není tomu tak. Online war je terminus technicus značící kontinuitu. Podobně jako u zmínky v předchozí kapitole se i v IL-2 BOX vyvinuly celé virtuální kampaně. Ty velké v současnosti existují tři. Na serveru po dobu 2–6 hodin běží mise, v rámci které letci jednotlivých stran plní jim svěřené úkoly. Zpravidla se jedná o podporu pozemních vojsk, boje s opevněnými pozicemi, napadání průmyslových center a dopravních uzlů, útoky na zásobovací kolony a v neposlední řadě i zásobování. Aby toho nebylo málo, tak k úspěšnému splnění mise je zapotřebí i nějaký ten průzkum. No a do toho všeho se bombardovacím a bitevním letcům samozřejmě motají stíhači, kteří podporují a narušují všechny a všechno…a nejčastěji sami sebe.

IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?
i Zdroj: PCTuning.cz

Po zmíněných 2–6 hodinách dojde k několikaminutovému přerušení, přepočítání zásob, posunům fronty a začíná se zase na novou.

IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?
i Zdroj: PCTuning.cz

Strana zvítězí ve chvíli, kdy té druhé buď dojdou zásoby (letadla, piloti, benzin…), nebo pokud pozemní vojska dobydou všechny vytyčené cíle. V rámci kampaní se o jednu mapu může bojovat i několik týdnů. No a teď to srovnejte s nějakými několikaminutovými režimy „Capture the flag“ z vaší oblíbené střílečky :).

Ono vůbec virtuální létání, a zvláště pak jeho online forma, je poněkud časově náročnější. Můžete vzduchem bloudit i několik hodin, aniž byste narazili na nepřítele. A jindy odstartujete a po hodině sedáte celí upocení, protože jste půl hodiny bez přerušení vzdorovali nepřátelské přesile.

Ano, je to hardcore. Absolutní hardcore.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama