IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?

IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online? | Kapitola 4

Jan Schrenk

Jan Schrenk

17. 5. 2018 10:00 2

Seznam kapitol

1. Co je nejdůležitější pro online simulátor? 2. Herní módy 3. Online war – virtuální kampaně 4. Speciálky 5. Letové modely, balancování? 6. Budoucnost druhoválečného online létání

V první části našeho povídání jsme se zabývali sérií IL-2 Battle of ... čistě jako offline platformou. Nutno podotknout, že v současnosti už velmi dobrou offline platformou. Jenže AI bude vždy jen strojově létající AI, kdežto nějaké to další jelito za kniplem dokáže člověka zaujmout úplně jiným způsobem.

Reklama

Speciálky

Toto téma jsem na stránkách PCT hlouběji rozebíral v článku o Invazi. Aby bylo možné zorganizovat podobně velké akce, tak musí komunita přeci jen ještě trochu početně zesílit. Nicméně paralelně se zmíněnými Online war a samozřejmě klasickými dogfightovými masomlejny probíhají i poněkud více organizované akce. Výbornou atmosféru mají mise organizované skupinou nadšenců známou jako SG 2. Zkratka SG pochází z německého „Schlachtgeschwader“, tedy bitevní eskadra. No a tahle parta kluků je schopná vzít třeba i dvacítku téměř bezbranných Junkersů 87, obtěžkat je pumami a požádat naši vysmátou skupinku stíhačů o celovečerní krytí jejich aktivit. Když se pak na jedné scéně objeví 40 letadel a začne mela, tak to celé získá nesmírně hutnou atmosféru. Cítíte, že bombardéry jsou zcela závislí jen a jen na tom, jak moc dobrou a stabilní ochranu jim dokážete poskytnout. Celou dobu máte oči na stopkách. Vidět nepřítele o pár vteřin později znamená skoro jistě odepsat některé bombardéry. Nesmíte se nechat zlákat a odtáhnout od vám svěřených velkých bratří. Celý večer poctivě a pevně bráníte hrad. Ale poděkování a respekt, kterého se vám nakonec dostane, to je jednoduše k nezaplacení.

Nehledě na to, že takto silná skupina bombardérů dokáže z povrchu vymazat prakticky jakýkoliv bodový cíl, soustředění vojsk, tankovou kolonu či cokoliv jiného. Takže se to na bojích samozřejmě dost silně projevuje :).

Streak – létání na jeden život

Kořením i jakéhokoliv virtuálního bytí je atmosféra. Musíte cítit trochu tísně a strachu, abyste let brali vážně. Pak i ony poněkud klaustrofobické hodiny trávené v kokpitu vašeho stroje budou mnohem silnější. Létání na streak je létáním na jeden život. Pokud padnete, nebo jste zajati, pak se váš výkon maže a vy začínáte hezky od začátku. Atmosféra je úplně někde jinde, když si poletujete jen tak a je vám úplně fuk, jestli padnete teď, nebo příští let. Je vám jedno, jestli vaše letadlo hoří, hlavně ať ještě stihnete poškodit nepřítele v zaměřovači. Vrhnete se na hustě bráněný cíl, přičemž po vzoru kamikaze nepočítáte s tím, že byste se obírali čas při návratu.

IL-2 Sturmovik BoX: jaké je válečné létání online?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže pak potkáte chlapíka, jehož letadlo zdobí 20 zářezů, který ve vzduchu používá nejen ruce, ale i oči a hlavně mozek. Ten, který se snaží doplňovat se svými parťáky a vzájemně si poskytovat maximální ochranu. Třeba i několik týdnů nepoznal pachuť porážky a teď se má vrhnout do těžkého boje proti obrovské přesile, u kterého tuší, že to může být boj poslední. A stejně tam toho svého kamaráda, který jemu samotnému včera zachránil virtuální život, přece nemůže nechat! Zatne zuby, udělá křížek na hrudi, zatlačí plynovou páku vpřed a jde se na věc! Řada letců o létání na streak tvrdí, že je sobecké. Že takoví letci neobětují úspěchu strany na rozdíl od NICH všechno. Že jsou arogantní a do sebe zahledění. Jenže právě o tomhle je ta atmosféra. Moct bojem nejen získat, ale i ztratit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama