intel-a-micron-uz-zacinaji-vyrabet-vzorky-20nm-pametovych-cipu-pro-ssd
Novinka Intel a Micron už začínají vyrábět vzorky 20nm paměťových čipů pro SSD

Intel a Micron už začínají vyrábět vzorky 20nm paměťových čipů pro SSD

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

15. 4. 2011 14:00 8

Pro některé výrobce problémové 25nm paměti se teprve začínají prosazovat a jak to tak chodí, už se pracuje na dalším vývoji.

Reklama

Před několika týdny se začaly na trhu objevovat nové SSD disky s modernizovanými MLC NAND flash čipy vyrobenými 25nm technologií. Jak se později ukázalo, někteří výrobci s nimi mají problémy – v zájmu úspor osazují méně kusů a disky mají nižší výkon. Např. OCZ muselo opět změnit značení. Vývoj jde ale dál a Intel s Micronem pokračují na dalším stupni a to an paměťových čipech vyrobených 20nm postupem.

Oba výrobci včera oznámili, že začali vyvíjet 8GB (64 Gb) MLC (multi-level cell) NAND Flash paměť vyráběnou 20nm výrobním postupem. Nové paměti budou díky zmenšenému procesu menší o 30 a 40 % oproti 25nm a jejich plocha bude 118 mm2. Nyní se navíc na jeden waffer vejde o polovinu větší kapacita čipů. Podle výrobců budou nové paměti stejně rychlé jako předchozí, ale budou mít vyšší hustotu tranzistorů. Porovnání velikostí paměťových čipů od 34nm po 20nm výrobní proces je na následujícím obrázku.

Intel a Micron už začínají vyrábět vzorky 20nm paměťových čipů pro SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

V současné době se vyrábí vzorky 8GB Flash čipů a masová produkce začne někdy během druhé poloviny roku 2011. Produkty vybavené těmito pamětmi prý ale nemáme očekávat dříve, než v roce 2012. Zatím nejsou známé žádné další detaily, jako například životnost buněk a podobně.

Zdroj:

PCPerspective

Nepřehlédněte:

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama