Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu

Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 10. 2018 03:00 185

Seznam kapitol

1. Coffee Lake Refresh, konečně osm jader 2. Představení Asus Maximus XI Formula 3. BIOS desky a Ai OC (automatické taktování) 4. Takty Intel Core i7-9700K 5. Testovací sestava a specifikace CPU 6. Měření aplikačního výkonu
7. Měření herního výkonu 8. Spotřeba a teploty 9. Přetaktování Core i7-9700K 10. Přetaktování pamětí 11. Hodnocení a závěr

Dnes otestujeme levnější čip z deváté generace procesorů Core. Coffee Lake s osmi jádry bez Hyper Threadingu má díky pájenému IHS s významně nižší teploty. Přetaktujeme jej až na 5,2 GHz na desce Asus Maximus XI Formula, na níž se také podíváme blíže. Core i7-9700K je ideální herní procesor, škoda jen té ceny.

Reklama

BIOS desky a Ai OC (automatické taktování)

BIOS desky Asus je dá se říct už klasický. Možnosti jsou široké, nastavení extrémní. Voleb je tolik, že u tří čtvrtin vůbec nebudete tušit, co dělají. Nová platforma má i několik nových voleb, pro běžné taktování ale nejsou důležité. Nejprve se podívejte na běžné screeny z BIOSu. Poté se zaměřím na jednu zajímavou novinku.

Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel Core i7-9700K a Asus Maximus XI Formula v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová funkce se jmenuje Ai Overclocking. Volně přeloženo "Taktování umělou inteligencí". Jde opravdu o jakéhosi robota na taktování, nebo automatický OC systém. Pokud chcete tento způsob vyzkoušet, stiskněte v BIOSu klávesu F11 a objeví se následující návod. V něm dole potvrďte tlačítko Enable Ai.

První co si všimnete, nebo také hned ne, je informace o kvalitě vašeho procesoru. Ta se skrývá v dolním pravém rohu obrazovky BIOSu. Můj procesor dopadl tak, jak vidíte na obrázku. Taktovací robot odhadl procesor na takt 5 GHz bez AVX i s AVX. Cache zůstane nepřetaktovaná na 4,3 GHz. Také je vidět napětí, které k tomuto taktu automatika doporučuje (1,3 V). Podívejme se, zdali to funguje.

Celá tato automatika pracuje na principu účinnosti vašeho chladiče a nějaké databáze výsledků OC procesorů. Asus má v BIOSu řadu odzkoušených profilů frekvencí a napětí, které na váš CPU zkusí. To není nové, to už jsme tu měli. Ai prvek je nový v tom, že Asus tyto profily upraví dle vašeho chlazení, které si nejprve vyzkouší. Postup je následující: Ve volbě CPU Core Ratio zvolíte režim Ai Optimized. Restartujete počítač a ve Windows pustíte třeba Prime 95, Cinebench nebo něco náročného, kde chcete mít stabilitu. V tuto chvíli je totiž Ai v režimu „učení“ a monitoruje váš chladicí systém.

Obrazovka chladícího systému a jeho tréninku je tato. Pokud v menu Cooler Efficiency Customize necháte Keep Training, bude se takt vašeho procesoru stále monitorovat společně s teplotou a dle podmínek měnit. V případě, že chcete tuto funkci ukončit a tak zafixovat aktuální frekvenci, zvolíte End Training.

Řekněme si, jak to funguje v praxi. Nastavil jsem Enable Ai a nic dalšího nenastavoval. Dole jsem měl „Prediction“ takt 4,9 GHz a napětí 1,26 V. Restartoval jsem počítač a ve Windows spustil plnou zátěž CPU. Frekvence všech jader byla opravdu 4,9 GHz s napětím 1,2 V. Poté jsem opět stroj restartoval a šel do BIOSu. Jedno kolo tréninku proběhlo a moje „Prediction“ se změnila na 5 GHz a 1,3 V. Opět jsem najel do Windows a spustil zátěž, frekvence byla 5 GHz s napětím 1,27 V.

Ještě několikrát jsem tento postup opakoval aby se Ai naučila můj chladič. Nakonec jsem se ale dál nedostal. 5 GHz bylo maximum přetaktované robotem. Pak už stačí jen zvolit volbu End Training. Tím se přeruší režim učení a vám zůstane přetaktovaných 5 GHz. Uvidíme později u taktování, zdali měl robot pravdu, nebo se dostanu dál manuálně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama