intel-predstavil-procesory-11-generace-core-rocket-lake-s
Novinka Intel představil procesory 11. generace Core Rocket Lake-S

Intel představil procesory 11. generace Core Rocket Lake-S

Mirek Kočí

Mirek Kočí

17. 3. 2021 13:39 5

Po měsících čekání Intel konečně představil své procesory Rocket Lake-S, které sice zůstávají na 14nm technologii, ale přináší vylepšenou architekturu.

Reklama

Ta má za následek až 19% nárůst výkonu na takt (IPC) a až o 50 procent vyšší grafický výkon - zejména díky použití nové integrované grafiky UHD Graphics 750 s jádry Iris Xe. Zastoupena je i podpora instrukcí Deep Learning Boost a Vector Neural Network  související s umělou intelifegencí, nebo rozšířená nabídkou nástrojů pro přetaktování.

Nové čipy se osazují do starší patice LGA 1200, ale základní desky musí běžet na čipsetu série 500. K dispozici budou pro nové modely, které Intel vyslovně doporučuje pro co nejvyšší možný výkon, tak i pro starší desky pro něž výrobci připravují aktualizace firmwaru.

Procesory Rocket Lake-S podporují operační paměti DDR4-3200, 10bitové AV1 a 12-bitové HEVC kódování videa, rozhraní HDMI 2.0 s HBR3, Thunderbolt 4, Intel WiFi 6E nebo dvacet PCIe 4.0 linek, přičemž předchůdci zvládali jen PCIe 3.0 s poloviční propustností. Rocket Lake-S přinášejí také nové nástroje pro přetaktování a tak lze například paměti taktovat v reálném čase.

Intel představil procesory 11. generace Core Rocket Lake-S
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se výkonu týče, tak z porovnání Core i9-11900K a Ryzenu 9 5900X vychází lépe novinka Intelu, když má o zhruba osm procent vyšší výkon. O 10 procent má být lepší v Total War: Three Kingdoms a o 11 procent v Microsoft Flight Simulatoru. Nezapomínejme, že se testovalo podle not Intelu a to pouze ve čtyřech hrách, počkejme si tak raději na nezávislé recenze.

Intel Core i9-11900K stojí na vrcholu nabídku čipů Rocket Lake-S. Nabízí osm jader (čili 16 vláken) a má 16 MB Intel Smart Cache. Základní takt je 3,5 GHz, s Turbem se vyšplhá až na 5,3 GHz. TDP je na úrovni 125 W.

Intel představil procesory 11. generace Core Rocket Lake-S
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama