Intel Sandy Bridge – podrobný rozbor architektury
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Sandy Bridge – podrobný rozbor architektury

Intel Sandy Bridge – podrobný rozbor architektury | Kapitola 15

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 1. 2011 03:00 36

Seznam kapitol

1. Tik-Tak-Tik-Tak .. 2. Co přináší Bridge? 3. Architektura - Úvod 4. Změny architektury - Front-end 5. Změny architektury - Výpočetní část 6. Změny v architektuře - L3 cache a System Agent 7. Grafické jádro a Media Engine 8. Turbo Boost 2.0
9. Nové patice a procesory 10. Čipsety a základní desky 11. Galerie desek Asus 12. Galerie desek Gigabyte 13. Galerie desek MSI 14. Přetaktování 15. Závěr

Architektura Nehalem a její vylepšená varianta Westmere je s námi už dlouhé dva roky. Intel uvádí jejich nástupce, zcela novou architekturu Sandy Bridge. Zcela novou jsem použil záměrně, nejedná se totiž o vylepšeného předchůdce, ale o skutečnou novinku se vším všudy. Co nového přinášejí CPU, čipsety a základní desky?

Reklama
Intel Sandy Bridge – podrobný rozbor architektury
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes jsme se novými procesory z produkce Intelu zabývali pouze obecně, tedy nelze v dnešním článku učinit jasný a obecný závěr. Ten nechám na kolegovi až po změření výkonu, spotřeby a poměru ceny k výkonu. Už nyní ale můžeme říci, že Sandy Bridge přináší spoustu novinek a je možné tuto architekturu považovat opravdu za novou a přelomovou. Jádro procesoru bylo přepracováno k vyšší efektivitě a výkonu při stejné nebo i nižší spotřebě. Výkon čipu díky tomu v jedno-jádrových aplikacích znatelně naroste, stejně jako ve více-vláknových díky čtyřem jádrům a funkci Hyper-Threading. Zajímavými změnami prošla i funkce Turbo Boost a řízení spotřeby procesorů jako takových. Důležitý je také vyšší výkon grafického jádra schopného akcelerovat přehrávání i převod většiny dnešních video formátů.

Na druhou stranu zamrzí omezení přetaktování u běžných procesorů, což se sice Intel pokusil krapet vylepšit dalšími násobiči nad Turbo Boost, není to ale úplně ono. Dva zcela odemčené procesory jsou prostě dost drahé a většina běžných uživatelů za ně nebude ochotno připlatit. Situaci sice časem zcela vyřeší čipset Z68 Express, ten bude ale spíše dražší a je otázkou, zdali se tedy spíše nevyplatí připlatit za odemčený procesor než dražší desku s novým čipsetem. Pokud jste nadšenci a připlatíte si za odemčené "K" procesory, jistě budete nadšeni. Frekvence nad 5 GHz se vzduchovým chlazením nebudou žádný problém. Pokud ale taktovat nehodláte, tento procesor nekupujte - má díky absenci násobičů nad Turbo Boost nižší výkon než stejně taktovaný zamčený model.

Co se týče nových čipsetů a jejich možností, není zde téměř nic nového. Přibylo několik SATA 6G portů, osm PCIe 2.0 linek a výstupy na monitor standardu HDMI 1.4 s podporou 3D zobrazení. Základní desky pak kopírují trendy loňského roku a platformy LGA 1156. Výrobci jich na trh doslova vychrlili desítky a jen málokdo se v rozdílech podobných modelů vyzná. Výbava je tradiční, vyšší modely disponují podporu CrossFire i SLI, mají USB 3.0 a další novinky. Nejpodstatnější změnou je asi opravdu jen integrace SATA 6G portů do jižního můstku, kdy na levnějších deskách nemusí být řadič třetích výrobců.

V tuto chvíli sice nevyřknu ještě závěrečný ortel, už teď si ale troufnu tvrdit, že Intel předčil výkonem i vlastnostmi očekávání a Sandy Bridge je zajímavým upgradem dokonce i pro majitele moderních Intel CPU. Sám změním testovací sestavu pro testování grafických karet, kdy Core i7-920 pošlu do důchodu a nahradím jej deskou s podporou třech karet v Multi-GPU a procesorem Core i7-2600K na 5 GHz jako standardem pro testy grafik. Dnes jsme vám nabídli první dílek do skládačky sandy Bridge, následovat budou recenze desek. Tím bude mozaika nakonec kompletní. Tedy nám zůstaňte věrni, další testy následují ...

PS: Tento článek měl původně vyjít před testem samotných CPU, proto omluvte některé formulace...

Zdroje: http://pc.watch.impress.co.jp, http://hkepc.com, http://www.xtremesystems.org/Forums/, http://www.intel.com, internet, vlastní ..

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama