intel-x25-m-budoucnost-ssd-prichazi
Úložná zařízení Článek Intel X25-M - budoucnost SSD přichází

Intel X25-M - budoucnost SSD přichází | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 10. 2008 07:00 47

Seznam kapitol

1. Teorie aneb jak a proč to funguje 2. Intel X25-M 3. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 4. Testy - h2benchw, PCMark 05
5. Testy - PCMark Vantage, FC Test 6. Praktické zkušenosti s disky 7. Zhodnocení a závěr

Když Intel před pár měsíci ohlásil svůj příchod na trh s flashovými pevnými disky, málokdo věděl, co čekat. Po vydání disky vzbuzují nadšení a nám se podařilo jeden kousek získat k zrecenzování a už předem vás můžeme ujistit, že Intel tentokrát rozhodně nezklamal.

Reklama
K dispozici jsme měli Engeneering Sample, nikoliv finální produkt (pro zvětšení klikněte)
i Zdroj: PCTuning.cz
K dispozici jsme měli Engeneering Sample, nikoliv finální produkt (pro zvětšení klikněte)


Pro zvětšení klikněte

Konečně se dostáváme k samotnému solid state disku od Intelu a můžeme si říct něco k němu a k ostatním modelům, které bude Intel nabízet.

Parametry

Model, který se dostal k nám do redakce se jmenuje Intel X25-M, kde M značí mainstream, tedy disk určený pro běžné uživatele. Jak asi správně tušíte, disk je vybaven "pouze" multi level cell čipy, což znamená deklarovanou rychlost zápisu 70 MB/s a rychlost zápisu okolo 170 MB/s. Rychlost zápisu dnes asi nikoho nenadchne a v porovnání s testy klasických disků, které na PCT pravidelně máme, to nejsou žádné extra hodnoty. Naopak rychlost čtení 190 MB/s? To zní hodně zajímavě. Na MLC čipy se váže i vyšší "opotřebování" viz minulá kapitola.

X25 značí 2,5" formát disku, který však v tomto případě nehraje téměř žádnou roli a značí pouze velikost disku. Mimochodem Intel má ještě model X18-M, který je s naším testovaným identický a je pouze určen do 1,8" slotů.

Tím se dostáváme k druhému modelu, který Intel nabízí a to je X25-E. To je pochopitelně verze určená pro náročné uživatele a servery. Používá totiž single level cell čipy a rychlosti tomu odpovídají. Rychlost čtení 170 MB/s už vám jen tak nějaký disk nenabídne (momentálně mám v redakci ještě dva VelociRaptory na PCI Express ×1 řadiči, test bude příště). O kousek vyšší je i rychlost čtení a to okolo 200 MB/s. To jsou velmi slušná čísla, že?

Zbývá ještě zmínit ostatní parametry disku. Tím je kapacita nijak vysokých 80 GB a SATA 3 Gbps rozhraní. Ohledně kapacity souhlasím, že není nijak vysoká. Na druhou stranu 80 GB už by mělo stačit na Windows Vista i se všemi potřebnými aplikacemi. U filmů či hudby výhody SSD nepotřebujete.

Konstrukce

Intel X25-M - budoucnost SSD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro zvětšení klikněte
Intel X25-M - budoucnost SSD přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro zvětšení klikněte

Řekli jsme si parametry, které se jistě líbí nejednomu z vás, avšak podívejme se i dovnitř do disku. Tam se totiž ukrývá malé překvapení, proč jsou parametry tak vysoké. Paměťové čipy, kterých je dohromady dvacet a každý má kapacitu 4 GB asi poznal každý z vás, ale ty dva další čipy?

V nich je malé kouzlo Intelu. Jeden z nich je 10kanálový řadič pamětí. Čtete dobře, je to deset kanálů (5× více než u klasických RAM) díky kterým má SSD velkou část svého výkonu. Druhý je dodatečná vyrovnávací paměť, která ještě stabilizuje výkony pevného disku.

Pokud se o řadiči chcete dozvědět něco více, mohu vám doporučit animované video přímo od Intelu. Mějte však na paměti, že slouží pro marketingové účely a tak jej neberte úplně doslova.

Cena

Představili jsme si SSD od Intelu, řekli jsme si jak funguje, jeho výhody a nevýhody, ale ještě jsme si neřekli to, co vás zajímá asi nejvíce a to cenu. Raději ji ani nechtějte vědět. Na českém trhu disky zatím k dostání nejsou, ale zkuste počítat se mnou.

Při odběru 1000 kusů přímo od Intelu zaplatíte za kus 595 amerických dolarů. Tuto částku jsem zaokrouhlil na 600, vynásobil kurzem koruny k dolaru a připočetl DPH. Vyšlo mi orientačních 12 000 korun. Ano, vím že cena bude v reálu vyšší z důvodu marží a podobně, ale pro orientační poměr cena/výkon a podobně už to tak důležité nebude, protože se bude měnit jen v řádek jednotek procent.

Pro nás jsou důležité právě řády, protože 12 000 za 80GB disk je z pohledu například 1TB modelů okolo 3000 korun trochu šílené.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama