Invasion! – největší akce všech dob
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Invasion! – největší akce všech dob

Invasion! – největší akce všech dob

Jan Schrenk

Jan Schrenk

26. 12. 2017 03:00 8

Seznam kapitol

1. Horké léto roku 2011 2. Speciální mise 3. Jiříčku… něco bych potřeboval… 4. Jak se staví sen?
5. Těžko na cvičišti, aneb návrat Persea 6. Ještě hůře na bojišti… 7. Jedenáctý let: Die Ende 8. Den druhý, resumé a requiem

Sedím s partou kamarádů na letišti v Ruzyni. Salónek jedné z tamních restaurací poskytuje příjemné útočiště. Naše oči se zvedají ke dveřím, ve kterých se objeví on: Legenda, bývalý velitel stíhacího letectva a snad nejslavnější český poválečný pilot – plk. Václav Vašek. O několik hodin později se na nás podívá a říká: „To, co jste mi právě ukázali, to bylo více promakané než cvičení NATO“.

Reklama

Horké léto roku 2011

S Jirkou „Valherou“ Dederlem jsem se poprvé setkal v roce 2004. Já v té době vedl již solidně zavedenou leteckou skupinu „1st Czech Lions“ a on přišel coby úplný nováček. Elév s mnoha nápady, z nichž jen hrstka nebyla úplně pitomá, ale dejme tomu pouze špatná. Nicméně na rozdíl od mnoha dalších lidí Valhera setrval a postupem času se z něj stal nejen platný člen našich formací, ale nesmírně oblíbený člověk v rámci celé československé komunity. A také můj blízký kamarád. Doteď si jasně vybavuji ono letní odpoledne roku 2011, kdy slunce pražilo do oken a já se nudil za klávesnicí svého pracovního počítače. ICQ najednou udělalo své typické „a-au“ a já koukám, že se Valhera asi nudí.

„Fuči, měl bys zase udělat nějakou speciálku?“ – „Nemám ani čas, ani náladu“, odpovídám mu. Po nějakém čase ale povoluji. Valherovi odepisuji, že tedy předpokládám jeho maximální pomoc s organizací i s manuální prací a že nebudu zvědavý na nějaké brblání, jako že třeba chce někdy taky spát.

Co je to SM?

Ano, přesně tak. Ti odvážnější a hanbatější z nás si představí roubík v puse a rákosku, jenže krom zkratky Sado-Maso se tato dvě písmena náramně hodila i pro sousloví Speciální Mise. Když jsme virtuálně létali již nějaký ten pátek, začaly se v hlavách některých z nás rodit myšlenky na něco hlubšího, než by byly jen soustavné vzájemné vyvražďovačky, případně sled více či méně jednotvárných misí, z nichž se odvíjel vývoj na frontě a tvořily se statistiky. Chtěli jsme pocítit silnější a snad i tísnivější atmosféru, kdy každý má jen jeden život, o který se musí strachovat, kdy jsou všichni členy nějakého většího celku a na nebi se opět setkají s jinými většími a kooperujícímu skupinami. Kdy jde o něco víc. Když jsem na počátku roku 2005 stál u vůbec první speciálky, tak se mi samozřejmě ani nesnilo o tom, kam původní myšlenku dokážeme dotáhnout o pár let později.

Invasion! – největší akce všech dob
i Zdroj: PCTuning.cz

Za úplně první akci československé (mimochodem v tomto oboru světově významné) komunity považujeme jistý Nálet na Londýn. Jistě, chtělo to fantazii. V našem oblíbeném simulátoru tehdy Londýn nebyl a my se museli spokojit s letištěm na anonymním ostrovu kdesi v Normandii. Ale i tak akce, která se pro větší atmosféru letěla ve tři hodiny ráno (reálného i virtuálního času), měla prostě koule. Výše zmíněný statečný pilot Valhera chtěl atmosféru ve svém bombardovacím Heinkelu vylepšit tak, že si vedle joysticku zapálí nad vytištěnou mapou svíčku. Když na něj o nějakou tu hodinku později zaútočil stíhač, tak do ticha éteru zakřičel: „A DOPR!@#$%, já hořím!!!“ – „Jo, my to vidíme…zařvi jako chlap!“ – „Néé, já opravdu hořím!!! DOPR!@#$%!“. Ve chvíli, kdy jej nepřítel zasáhl, se tehdy lekl tak, že atmosféru podporující svíčku převrhl a od ní chytla právě i ona mapa na jeho stole. Krom několika lehčích popálenin a neskrývané radosti škodolibých kamarádů se ale vlastně nic nestalo :-).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama