jak-budeme-testovat-lcd-monitory-aneb-kde-uz-lidske-oko-nestaci
Monitory Článek Jak budeme testovat LCD monitory aneb kde už lidské oko nestačí

Jak budeme testovat LCD monitory aneb kde už lidské oko nestačí

Kuchař Martin

Kuchař Martin

23. 8. 2006 01:00 71

Seznam kapitol

1. Důvody pro změnu 2. Měření 3. Další testy 4. Hodnocení monitoru

Jistě jste si na stránkách PcTuningu přečetli alespoň jednu recenzi LCD monitoru a víte, jak metodika testování probíhá. Jelikož ale doba pokročila a rychlost současných panelů je velmi vysoká, bylo potřeba přijít s novou metodou, která dokáže zcela objektivně změřit veškeré parametry současných i budoucích LCD displejů. Jak tedy bude vše vypadat si ukážeme v následujícím článku.

Reklama

Možná se ptáte, co se s LCD panely stalo tak závratného, že už nemůže být nadále používána metoda testování pomocí fotografií. Odpověď je velmi prostá - díky novým technologiím dokáží výrobci své panely natolik urychlit, že fotografováním nemáme již prakticky šanci objektivně posoudit daný panel. Je potřeba vzít také v úvahu fakt, že při focení nevíme zda jsem zaznamenali průběh rozsvěcování či zhasínání daného pixelu což opět pouze potvrzuje nedostatky současné metodiky.

Současná metodika navíc absolutně neumožňovala posoudit kvalitu kontrastu při určitých hodnotách jasu či posoudit přesnou úroveň homogenity podsvětlení - fotografie byly pouze ilustrativní a velmi záleželo na délce expozice, zvolené cloně a nebo okolních světelných podmínkách.

Díky nové metodice budeme schopni panel posoudit prakticky stejně dobře jako výrobce v laboratorních podmínkách, což se (doufáme) podepíše na úrovni celé recenze a následně na Vaší spokojenosti. Každý čtenář bude schopen posoudit dva panel podle zcela jasných hodnot a nebude muset složitě porovnávat dvojici neporovnatelných fotografií, které nemají příliš vysokou hodnotu.

Jak budeme měřit?

Již v úvodu jsem se zmínil, že nová metodika bude fungovat na velmi spolehlivém (až laboratorním) principu, který se nedá s jakýmkoliv současným měřením vůbec srovnávat. Celá myšlenka byla převzata ze zahraničí (web TomsHardware.com), který tuto metodiku sestavil a navrhnul také celé zařízení díky kterému je možné LCD panely tímto způsobem testovat.

Věřím, že většině z Vás se nechce popis hledat na nějakém zahraničním webu a tak si jej hezky rozebereme zde a to navíc v češtině. 

Základem celé nové metodiky je použití optické sondy a digitálního osciloskopu připojeného k počítači skrze USB sběrnici. Aby měli čtenáři větší přehled v použitých zařízeních, podíváme se na jejich parametry hezky postupně.

Sonda:

Výběr sondy nebyl příliš složitý avšak její sehnání už tak snadné nebylo. Jelikož se nejedná o běžnou elektroniku, která by se dala sehnat v běžném elektro obchodě, bylo třeba využít služeb pana Libora Dardy, který sondu pro naše potřeby postavil a velice mu tímto děkuji. Pro čtenáře s elektrotechnickým vzděláním zde přikládám celé blokové schéma sondy.

Za schéma děkuji serveru SvětHardware.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Za schéma děkuji serveru SvětHardware.cz

Osciloskop:

Samotná sonda je sice výborná avšak bez potřebného zařízení, které dokáže její záznam zobrazit do graficky přijatelné podoby je celkem k ničemu. Pro toto zobrazení slouží paměťový digitální osciloskop společnosti ETC M524 - díky dvěma vstupům může měřit současně pomocí dvou zařízení. Šířka pásma je 120MHz, což možná někomu může připadat jako limitující faktor avšak pro naše potřeby jsou tyto hodnoty více než postačující. Za zapůjčení digitálního osciloskopu ještě jednou velice děkujeme společnosti ETC, která se výrobou těchto přístrojů zabývá již přes deset let.

Jak budeme testovat LCD monitory aneb kde už lidské oko nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz


Digitální paměťový osciloskop ETCM524 v celé své kráse.

HW vybavení potřebné pro novou metodiku jž máme rozebráno a nezbývá tedy než se podívat jakým způsobem bude probíhat samotné měření a co vše jsme schopni prověřit.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama