Jak je důležité nežít v informační bublině
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak je důležité nežít v informační bublině

Jak je důležité nežít v informační bublině | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 12. 2015 19:00 51

Seznam kapitol

1. Ve své bublině jako doma 2. Ta naše pravda 3. S odborným výkladem 4. Média: zdroj dezinformací
5. Do menší bubliny s každým klepnutím 6. Kreativní práce s daty 7. Jak ji prasknout?

Souhlasíte se sbíráním údajů o vašem chování „kvůli zlepšení poskytovaných služeb“? Pak velmi pravděpodobně podporujete nejen business se svými daty, ale také si budujete digitální informační bublinu, která vám zásadně zkreslí pohled na svět. Individualizované či personalizované vyhledávání vám totiž nebude ukazovat svět tak jak je, ale jak si stroj myslí, že ho chcete vidět.

Reklama

Předsudek je v jazyce vnímán jako věc negativní. Existují ale pozitivně vnímané předsudky, které za předsudky považovány vůbec nejsou. Kupříkladu Václav Havel byl přesvědčen, že v listopadu 1989 byl „lid jednotný“, což je kravina jako hrom, jak ukazuje historie. K revoluci se přidávala celá řada lidí z mnoha různých důvodů, počínaje idealismem a konče snahou využít příležitost ke zbohatnutí. Jenomže vyprávění o vyšším mravním poselství se dobře poslouchá a navíc za to dostal řadu ocenění, takže se není čemu divit, že tomu sám uvěřil.

A nejen on, se zaujetím jsem četl komentář Jiřího Pehe o „názorové občanské válce“, což je dramatický popis názorového nesouladu lidu, označovaného též jinak jako demokracie. Harmonická demokracie myšlenkově jednotného lidu je úplný nesmysl, jenomže předsudek o tom, že něco takového existuje, se s námi dvacet pět let vleče, protože se nositelé této myšlenky mezi sebou navzájem utvrzují, že taková věc existovat může. Pokud jde o předsudky, neexistují ty „dobré“ a ty „špatné“, je to jenom o tom, že si každý vybírá čistě takové informace, které podporují jeho tvrzení.

Jde o vysoce toxický příklad špatného uvažování, který se objevuje i ve vědě v takovém rozsahu, že musely vzniknout celé metodologické postupy, které confirmation bias eliminují – jako například double blind testování hypotéz. U běžného slepého testování nemá informaci o povaze testu jenom subjekt, na kterém se test provádí, u double blind testu pak o jeho povaze neví ani ten, kdo test administruje. Tím se zabraňuje, aby vědomě či nevědomě ovlivnil výsledky testu.

Dokonce ani nemusí být jasné, zda se test provádí na testovaném anebo na tom, kdo test administruje. Je to jedna z pokročilejších metod, které výrazně omezují vnášení zkreslení kvůli předsudkům.

Předsudku je velmi jednoduché propadnout, protože je to naprosto přirozené. Jsou to takové naše vlastní informační bubliny, které vytváří jasnou představu světa a dávají mu jeho vlastní logiku, čímž přinášejí pocit bezpečí. Každý si pěstuje vlastní bublinu a řada ze své bubliny také káže. Stačí se podívat na facebookový stream a je vidět, kdo je prouprchlický aktivista, kdo protiuprchlický aktivista a komu to je srdečně jedno. Prakticky nikdy se nesetkáte s tím, že by člověk z první či druhé skupiny publikoval informaci, která jeho postoje nepodporuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama