Jak je důležité nežít v informační bublině
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak je důležité nežít v informační bublině

Jak je důležité nežít v informační bublině | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 12. 2015 19:00 51

Seznam kapitol

1. Ve své bublině jako doma 2. Ta naše pravda 3. S odborným výkladem 4. Média: zdroj dezinformací
5. Do menší bubliny s každým klepnutím 6. Kreativní práce s daty 7. Jak ji prasknout?

Souhlasíte se sbíráním údajů o vašem chování „kvůli zlepšení poskytovaných služeb“? Pak velmi pravděpodobně podporujete nejen business se svými daty, ale také si budujete digitální informační bublinu, která vám zásadně zkreslí pohled na svět. Individualizované či personalizované vyhledávání vám totiž nebude ukazovat svět tak jak je, ale jak si stroj myslí, že ho chcete vidět.

Reklama

Jak se zbavit informační bubliny? Předně je nutné naučit se jazyky. Minimálně angličtinu, ale čím více jazyků znáte, k tím většímu počtu pramenů se dostanete. S jazyky a s internetem získáte přístup k cizím mainstreamovým i nemainstreamovým informacím bez filtrace a hlavně vám to dovolí konfrontovat jednotlivé pohledy na stejnou událost. Dovolí vám to zjistit, o čem se mluví a o čem se nemluví, což je velmi cenný indikátor.

Jak je důležité nežít v informační bublině
i Zdroj: PCTuning.cz
Jak je důležité nežít v informační bublině
i Zdroj: PCTuning.cz

Musíte se naučit vyhledávat si a klasifikovat informační zdroje. Existují české weby, které jsou provozovány z ciziny a i když se tváří odborně, vedou nenápadnou propagandu. Dnes je obecně velký problém s klasifikací věrohodnosti zdrojů, běžně se vytváří „selektivní pravda“, kdy se říká jenom jedna část informace a „nehodící se škrtá“. To lze nejlépe eliminovat přímou konfrontací více zdrojů a zpětnou analýzou toho, jak moc daný zdroj tvrdil lži v minulosti.

Je velmi dobré používat více vyhledávačů, mít více profilů a měnit je, což je ale bohužel s loginem vázaným na konkrétní mail čím dál tím složitější. A v krajním případě tu máme Tor, který likviduje regionální filtrování a omezení a dovoluje vám přistoupit k vyhledávačům a dalším adaptivním webům s čistým štítem. Pak, po jistou dobu, máte jistotu, že vás stroj nekrmí pohádkami na základě toho, co si o vás myslí.

Bohužel velikost tohoto problému zatím stále roste. A to se nezmění do doby, než si politici jednoho dne uvědomí, že kontrolu nad jejich propagandou nemají oni sami, ale stroje, které fakta v zájmu zvýšení výnosnosti tiše filtrují. Ale i to těžko bude řešením, protože i politici sami mají zájem na tom, abychom žili v jejich informační bublině. Právo omezovat přístup k informacím by neměl mít nikdo, jenom uživatel sám. Jen ten by si měl rozhodnout, zda chce žít v nějakém předsudku či ne a jak by jeho předsudek měl vypadat.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama