Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje

Jak Jeff Gibbs objevil technologie a vyhnali ho ze zeleného ráje | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 5. 2020 03:00 53

Seznam kapitol

1. Dokumentarista nebo aktivista 2. Trable s obnovitelnými zdroji 3. Není zelená jako zelená 4. Co by se dalo udělat?

Planet of the Humans je zelený depresivní „dokument“ o stavu naší planety. Kdyby environmentalista Jeff Gibbs a nebo jeho producent Michael Moore četli Bibli od začátku, věděli by, že poznání je prevít. Čím víc toho víte, tím větší propadnete skepsi. A pak už záleží na tom, jestli je ta skepse tvůrčí – a nebo jde o váš konečný stav.

Reklama

Trable s obnovitelnými zdroji

U obnovitelných zdrojů jsou situace a budou situace, kdy se spotřeba nebude rovnat poptávce – a protože síť musí být stabilizovaná, někdy ji budou stabilizovat špinavé zdroje. Někdy to zase budou obnovitelné zdroje kazit přemírou výroby - a bude se jim platit za odpojení. Záložní zdroje tak trochu pojedou pořád, protože ne každý zdroj dokáže najet na špičkový výkon rychle. Budou se muset stavět zdroje, které se nám nebudou úplně líbit, například přečerpávací elektrárny. A celé to vytváří hodně komplikovaný trh s energií, protože vlastníkům některých zdrojů se platí pouze za pohotovost, jakkoliv to vypadá divně.

Když sledujete Gibbsův dokument, tak máte pocit, že na stará kolena otevřel nějakou základní knihu o energetice – a tyto banální znalosti jím otřásly natolik, že cítí potřebu natočit revoluční dokument. Proboha! Solární panely se musí vyrábět – a potřebují aluminium! A aluminium potřebuje ke své výrobě energii! Panely nemají neomezenou životnost! Větrné elektrárny mají nákladnou údržbu! A na jejich stavbu potřebujete ocel! Další a další „přelomové znalosti“ přichází a podlamují mu kolena – a vy se jenom hořce smějete.

Vidíš, Gréto? Takhle dopadneš, když místo učení budeš stávkovat. Budeš soustředěně přednášet světu – a ani u toho nebudeš tušit, že zaměňuješ instalovaný výkon a výkon skutečný. Budeš šokovaná, že si lidé budou nabíjet elektromobily hlavně v noci, kdy nejedou soláry a i větrné elektrárny mívají nižší výkon (nápověda: pohyb větrů je způsoben teplotními rozdíly a ty jsou působeny Sluncem). Některé velmi obdařené země by snad mohly mít takový mix obnovitelných zdrojů energie, že by to fungovalo na sto procent, ale v reálu je to nepravděpodobné. Přitom máme zajímavé alternativy, jako thoriové reaktory.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama