Jak na opravu notebooku: strašák jménem Black Screen
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jak na opravu notebooku: strašák jménem Black Screen

Jak na opravu notebooku: strašák jménem Black Screen | Kapitola 5

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

8. 12. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co budeme potřebovat? 3. Žádné kontrolky, notebook je mrtvý 4. Demontáž obecně
5. Stále na stopě 6. Ono to žije! 7. Nebo nežije? 8. Závěr

Stejně jako vše i notebook má svou životnost. Není nic více nepříjemného, než když do noci pracujete na projektu, jehož termín se nachýlil, ale ouha. Notebook se tváří jako by stále spal a na pokusy o probrání reaguje maximálně rozsvícenými kontrolkami. V dnešním článku se podíváme, jak probrat notebook zpět k životu.

Reklama

Když jsme sundali horní kryt můžeme se pustit do dalšího hledání chyby. Jak už jsme si řekli, pokud u vašeho notebooku nesvítí ani kontrolky, nebo neprojevuje jakoukoli známku života, zcela evidentně do něj nejde proud. Vadu adaptéru jsme už vyloučili jednoduchým testem. Teď nám zbývá zjistit, zdali jde proud do desky. Proud je do desky dodáván skrz napájecí pin známý jako „DC jack“, do kterého zapojíte adaptér. Na většinu desek je tento pin uchycen pomocí pěti „nožiček“, které jsou připájeny. Občas se stane, že mechanickým namáháním se spoj s deskou a pinem přeruší a ten poté přestane do desky dodávat proud, čímž se notebook zdá být „mrtvý“. Pokud je pin stále k desce pevně uchycen, je možné, že došlo k poškození jeho vnitřní části. Každopádně začneme s tím, že si pin změříme. Voltmetr nastavíme na „DC“ proud a rozpětí na 20 V. Černý kabel musíme umístit, tak abychom uzemnili okruh, ideální  je ho „píchnout“ do nějaké zdířky v notebooku.

Pokud si nejste jisti, raději se do zkouší nepouštějte!
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokud si nejste jisti, raději se do zkouší nepouštějte!

  

Pokud z pinu nejde proud zkusíme rukou pevnost uchycení pinu v desce (před tím ale vypojte adaptér z desky!!), pokud je uvolněný, měla by stačit troška cínu a hrotová pájka. Pokud pin uvolněný není, bude potřeba jej vyměnit za nový. Nový pin koupíte na aukčních serverech s cenou kolem 100 Kč. Starý pin bude nejprve potřeba odpájet, k čemuž bude potřeba odsávačky na cín a výkonné hrotové pájky. Komponenty jsou k desce připájeny pomocí bezolovnaté pájecí směsy, který má vyšší bod tání (kolem 220 °C) než klasická (kolem 180 °C). Ideální bude taková pájka, která vám umožní nastavit teplotu. Já většinou používám rozmezí mezi 350-450 °C.

Pokud nepomůže výměna pinu, je na desce nějaký zkrat a ten bohužel v domácích podmínkách neopravíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama