Jak na opravu notebooku: strašák jménem Black Screen
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jak na opravu notebooku: strašák jménem Black Screen

Jak na opravu notebooku: strašák jménem Black Screen | Kapitola 6

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

8. 12. 2015 03:00 49

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Co budeme potřebovat? 3. Žádné kontrolky, notebook je mrtvý 4. Demontáž obecně
5. Stále na stopě 6. Ono to žije! 7. Nebo nežije? 8. Závěr

Stejně jako vše i notebook má svou životnost. Není nic více nepříjemného, než když do noci pracujete na projektu, jehož termín se nachýlil, ale ouha. Notebook se tváří jako by stále spal a na pokusy o probrání reaguje maximálně rozsvícenými kontrolkami. V dnešním článku se podíváme, jak probrat notebook zpět k životu.

Reklama

Co když ale při pokusu o zapnutí notebook jeví nějaké známky života? Je slyšet točí se větrák? Cvakání mechaniky? Svítí kontrolky? Pak máte šanci zhruba padesát na padesát, že jde o nějakou banální závadu typu vybité CMOS baterie, potřebu hard-resetu apod.

Vezmeme to hezky popořadě a vrátíme se zpět na začátek. Zapínáte noťas a ono nic. Jediná jiskřička naděje jsou svítící diody. Jako první se nabízí vyzkoušet takzvaný hard-reset. Kdo neví jak na to, tak zde je stručný návod:

  1. Odpojíme adaptér
  2. Vyndáme baterii
  3. Držíme power tlačítko 10s
  4. Stále držíme power tlačítko a zapojíme adaptér, držíme dalších 10s
  5. Notebook zapneme

Je až s podivem v kolika případech tento jednoduchý trik funguje. Pokud se vás smůla natolik drží, že nepomůže ani hard-reset, pak nezbývá než hledat chybu dál.

Další z našeho seznamu „prkotin“ je na ráně vybitá CMOS baterie. Pro její otestování budeme potřebovat notebook rozebrat, v řadě případů až na desku. Vybitá nebo slabá baterie CMOS je zákeřná závada, která se projevuje mnoha způsoby. Jednou jsem například řešil notebook, který vypadal jako typický příklad vadného chipsetu či GPU. Udělal jsem GPU, nic. Zkusil jsem tedy South bridge, a vida, notebook naběhl. Myslel jsem si, že mám vyhráno, až do chvíle, kdy jsem se snažil nainstalovat operační systém. Za normálních okolností není instalace systému nic těžkého, ale zkuste si instalovat systém, když ten se tváří, že v notebooku není HDD. Moje první myšlenka byla, že je pravděpodobně HDD vadný, inu vyměnil jsem ho a systém se začal instalovat. Vtip byl v tom, že se mu instalace tak zalíbila, že s ní nechtěl přestat. Po asi třech hodinách jsem to vzdal a instalaci ukončil.

Nebudu vám lhát. Strávil jsem nad tímto notebookem asi tři dny. Zkusil jsem vyměnit absolutně všechno. GPU, South Bridge, RAM, HDD, zapálit svíčky v kostele, spodní prádlo pro štěstí, nic nepomohlo. Nakonec mě napadlo zkusit vyměnit obyčejnou 3,5V lithiovou baterii za 40 Kč. A ejhle!

Jak už jsem psal k otestování baterie budeme potřebovat notebook rozebrat. Baterii bývá ve většině případů umístěna na desce, takže se nevyhneme jejímu vyndání. Připravíme si voltmetr nastavený na "DC" a na co nejnižší rozpětí, v případě mého levného voltmetru 20V. Červený drát umístíme na horní stranu baterie, černý na spodní. Hodnota by se měla pohybovat mezi 3-3,5V.

Měli byste dostat hodnotu uvedenou na baterii
i Zdroj: PCTuning.cz
Měli byste dostat hodnotu uvedenou na baterii

  

Lithiové baterie mají občas jeden velký zlozvyk. Občas se při měření tváří, jako že jsou naprosto v pořádku, jakmile jsou v zátěži, najednou svou kapacitu ztratí. Pokud máte podezření, že by mohla být baterie vybitá, doporuřuji investovat 40 Kč a baterii vyměnit. V řadě případů tato investice zachrání „mrtvý“ notebook.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama