Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K) | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 10. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nejen návod k taktování... 2. Asus Maximus VIII Gene 3. Prodejní Core i7-6700K 4. Položky BIOSu I. 5. Položky BIOSu II. 6. Teorie taktování Skylake
7. Přetaktování v praxi 8. Vliv BCLK a Cache na výkon 9. Vliv HT na herní výkon 10. Škálování přetaktování Core i7-6700K 11. Závěr

S příchodem nové platformy je naší povinností uvést i návod na přetaktování. A jelikož se oproti minulé generaci nic nezměnilo a nejde o nic složitého, podíváme se i na to, jaký vliv na výkon má takt BCLK a jak se projeví vypnutý a zapnutý Hyper-Threading na herním výkonu. V obou případech jsou výsledky hodně zajímavé.

Reklama

Závěr

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky faktu, že systém taktování Intel už mnoho let nezměnil, stále pracujete s BCLK a násobiči, je návod k taktování spíše připomenutím, než aby přinášel něco nového. Stejné principy používáme už od prvních Nehalemů (Core i7-900) v roce 2008. Systém prošel časem několika změnami, první byla změna BCLK frekvence z 133 MHz na 100 MHz, a druhá podstatnější – zákaz taktování zamčených procesorů skrze BCLK takt.

S architekturou Skylake Intel vrátil možnost plynulé změny BCLK taktování, ale nevím vlastně k čemu. Pro odemčený procesor to smysl nemá, a ani výkon vyšší takt BCLK nezvyšuje. Smysl by to dávalo u zamčených čipů, kde mohl Intel například povolit alespoň první "strap" 125 MHz. Tím by potěšil miliony lidí na světe, a prodeje zamčených čipů by poskočily značně výše. Zřejmě ale Intel prodá i tak hodně všech CPU, tedy nepotřebuje zvyšovat atraktivitu zamčených procesorů. Je to škoda.

Co se týká základní desky Asus, také její položky v BIOSu se za poslední roky mnoho nemění, a pokud s nějakou máte už zkušenost, vyznáte se i v této nové. K domácímu taktování stačí jen několik položek, a zvyšovat dvě nebo tři napětí. Přetaktovat Skylake není žádná věda ani nic složitého, stejně jako tomu bylo u předchozích platforem pro patice LGA 1155, 1156 a 1150.

Součástí tohoto článku bylo také měření vlivu některých funkcí na výkon procesoru. Nejprve jsme zkoumali, zdali je výkonnější přetaktovaný procesor s hodnotou BCLK na 100 MHz a poté na 200 MHz. Pokud je v obou případech konečná frekvence stejná (zde 4,8 GHz) není rozdíl ve výkonu žádný. Malý nárůst v řádu deseti procenta jsem sice u 200 MHz naměřil, ale to nestojí za řeč. To samé platí pro zvyšování frekvence L3 cache a dalších částí procesoru (hlavně paměťového řadiče). Výkonový rozdíl mezi taktem 4, 0 GHz a 4,4 GHz byl nulový. Zde doporučuji ponechat takt této části procesoru na nižších hodnotách (do 4,4 GHz) kvůli stabilitě pamětí, jelikož na výkon stejně vyšší frekvence nebudou mít vliv.

Dalším fenoménem, který jsem chtěl prověřit, je významný nárůst herního výkonu v některých hrách při zapnutí Hyper-Threadingu. Chtěl jsem dosáhnout podobných výsledků jako naměřila polská redakce a uživatel na našem fóru. Bohužel jsem podobné nárůsty výkonu nezměřil, rozdíl mezi čtyřmi a osmi vlákny byl opět téměř nulový (respektive v rámci chyby měření). Netvrdím, že v určitých situacích a místech ve hrách, to není možné, mně se to ale potvrdit nepodařilo.

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

Za testovací desku Maximus VIII Gene děkujeme společnosti ASUS Česká republika

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama