Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K) | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 10. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nejen návod k taktování... 2. Asus Maximus VIII Gene 3. Prodejní Core i7-6700K 4. Položky BIOSu I. 5. Položky BIOSu II. 6. Teorie taktování Skylake
7. Přetaktování v praxi 8. Vliv BCLK a Cache na výkon 9. Vliv HT na herní výkon 10. Škálování přetaktování Core i7-6700K 11. Závěr

S příchodem nové platformy je naší povinností uvést i návod na přetaktování. A jelikož se oproti minulé generaci nic nezměnilo a nejde o nic složitého, podíváme se i na to, jaký vliv na výkon má takt BCLK a jak se projeví vypnutý a zapnutý Hyper-Threading na herním výkonu. V obou případech jsou výsledky hodně zajímavé.

Reklama

Vliv BCLK a Cache na výkon

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se zamyslíme teoreticky nad vlivem BCLK na výkon, musí nám díky její oddělení od PCI-e řadiče a dalších obvodů, vyjít její vliv jako velmi malý. Pokud nastavíte takt jader procesoru 100x48=4,8 GHz, Cache na 100x44=4x4 GHz a paměti na 100x24=2,4 GHz nebo 200x nižší děličky všech částí, nemá to prakticky žádný vliv na nic dalšího v systému. PCH čip a PCI-e rozhraní má svůj vlastní generátor taktu v PCH čipu, stejně tak DMI pracuje stále na stejné frekvenci. Teorie a praxe někdy bývá rozdílná, tak jsem vliv na výkon změřil - vidíte ho v grafu. Rozdíl je v podstatě nulový. Ani v paměťově náročných aplikacích se rozdíl neprojevil, stejně tak v náročných výpočetních úlohách. Mírně vyšší výkon vidíme u 200 MHz BCLK, rozdíl je ale v desetinách procenta. Tudíž nemá žádný vliv, a je zcela jedno, jestli budete taktovat násobičem nebo skrze zvyšování BCLK.

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

Také nás zajímalo, jak velký bude mít vliv na výkon procesoru frekvence Cache. Nejprve si ale povězme, co vlastně Cache je. Dříve se této části procesoru říkalo "uncore", tedy vše, co není přímo jádro CPU nebo GPU. Intel už tuto část tak oficiálně nenazývá, nic se ale nezměnilo. Pokud hovoříme o taktu Cache, jde samozřejmě o paměť L3 Cache a také System Agent (na obrázku je tato část označená šedě). Ten zahrnuje paměťový řadič a další rozhraní. Pokud tedy přetaktujete v BIOSu Cache, zvýšíme frekvenci L3 cache, paměťového řadiče a dalších obvodů. Vliv na výkon by to tedy mělo hlavně mít na paměťový subsystém. Já jsem měřil dva scénáře, uncore na 4 GHz a 4,4 GHz. A musím konstatovat, že na výkon to nemělo sebemenší vliv. Paměťové testy v AIDA64 se lišily v rámci chyby měření. Cache tedy taktovat nemusíte, právě naopak bych se spíše držel na nižších taktech, ničím vás nebrzdí a udržíte si stabilitu paměťového řadiče.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama