Jak neselhat a doletět na Měsíc a zpět
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak neselhat a doletět na Měsíc a zpět

Jak neselhat a doletět na Měsíc a zpět

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 6. 2021 12:23 7

Seznam kapitol

1. Tolerance k chybám 2. ROM s dráty 3. Margarete Hamiltonová 4. Zkusili jste to restartovat? 5. Pryč s chaosem 6. 21312 Women of NASA

Bylo nebylo, počítače byly tak strašně nespolehlivé, že jste je prostě nemohli provozovat jen tak: Bez parity, na integrovaných obvodech a bez dozoru samotné. Přesto se našli lidé, kteří bojovali s chybami – a mezi nimi jedna opravdu výjimečná vývojářka, která software zodolnila tak, že jste mu i život mohli svěřit!

Reklama

Margaret Hamiltonová! Dnes vypadá jako indiánská babička a mluví klidně a tiše, ale je to Matka všech nerdů. Ne těch pozérských, co si jen na zeď pověsí Spidermana, ale těch opravdových: Těch, co něco stavějí, vyvíjejí a programují. 

Málokdo zná Margaret Hamiltonovou, přitom ti, kteří vyvíjejí software, by ji opravdu poznat měli a měli by se podívat na její přednášky. Někteří si možná vybaví fotku usmívající se kočky s velkými brýlemi, kterou málem zavalují počítačové výpisy: Margaret Hamiltonová je ta žena, která vytvořila softwarovou architekturu pro lunární počítač AGC, Apollo Guidance Computer – a ten jel tak spolehlivě, že se nesesypal ani ve chvíli, když nastávaly chyby, se kterými nikdo nepočítal. 

Margaret Hamilton - restoration.jpg
By Draper Laboratory; restored byAdam Cuerden. - This is a retouched picture, which means that it has been digitally altered from its original version. Modifications: dust and scratches removed; curves tweaked to bring out shadows, approximately 3 pixels cropped from bottom in order to remove a border. See upload history of the PNG for version without colour tweaks. The original can be viewed here: Margaret Hamilton.gif., Public Domain, Link

Ale ona toho udělala mnohem víc. Ona vytvořila pojem „softwarové inženýrství“, popsala procesy vývoje kódu, který se „v zásadě neliší od jiné inženýrské práce“ a zabývala se otázkami, jak testovat software dřív, než ho můžete doopravdy testovat: Protože jak budete testovat software pro návratový modul cestou z Měsíce, když nemůžete vlastně ani otestovat samotný motor a nevíte, jestli se s ním dokážete vrátit z povrchu?

Margaret Hamiltonová není známá tím, že by vymyslela nějaký přelomový algoritmus, ale tím, že v dobách, kdy lidé s bídou přemýšleli nad tím, jak vypadá obecná architektura software, přemýšlela nad tím, jak ho učinit odolným proti chybám, které si nikdo ani nedovedl představit. Říká se tomu odolnost proti chybám, fault tolerance – a je to nauka o tom, jak si udržet rozumnou kontrolu nad systémem, který se neočekávaně hroutí.

Ve chvíli, kdy někam letíte, máte spoustu problémů, některé známé a některé neznámé. Cokoliv se může zhroutit z jakéhokoliv důvodu: Špatně nakonfigurovaný hardware, vysokoenergetická částice na sakra špatné trajektorii, která vám promění jedničku na nulu, anebo naskočí nečekaná kombinace procesů, které se do sebe navzájem zahryznou a nastane konec.

Zlé jazyky tvrdí, že se Američané dostali na Měsíc mimo jiné proto, že Bill Gates ještě honil káču a nehrozilo, že by jeho unikátní skoro stabilní software spadl v nejhorším možném okamžiku. Protože – a to si řekněme otevřeně – Windows teprve kolem roku 2000 získaly nějakou základní robustnost a rozhodně se na jejich uptime nelze spolehnout ani dnes. Schopnost regenerovat se z výjimečné události a obnovit se do stavu před ní je i dnes u Windows stále pouze omezená.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama