Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie

Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie | Kapitola 4

Michal Částka

Michal Částka

10. 8. 2009 02:00 50

Seznam kapitol

1. Trocha teorie neuškodí 2. Výkon střídavého proudu 3. Účiník - co je to vlastně 4. Tolerance výstupních veličin

Počítače jsou stále výkonnější a výkonnější, ovšem vedle rychlosti procesoru a vyššího FPS grafické karty také rostou nároky na energii. Proto je kvalitní zdroj nedílnou součástí každé pořádné sestavy. Na trhu je dneska pořádný výběr nejrůznějších modelů a tak jsme se rozhodli, že je začneme testovat. Ale nejdříve trocha teorie.

Reklama

Zatěžovací charakteristika

"Tvrdost" zdroje, neboli pokles výstupního napětí při vysokém proudovém zatížení. Tabulka uvádí i maximální přípustné výstupní napětí, aby nedošlo k poškození napájených komponentů. Tohle napětí budeme měřit v celém průběhu zatížení - vznikne nám tzv. A-V charakteristika, která zachycuje chování zdroje v různých pracovních podmínkách. Důležitá bude především u +12V větví.

Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie
i Zdroj: PCTuning.cz


Zvlnění výstupního napětí

Dalším velice důležitým parametrem při výběru zdroje je kvalita výstupního napětí. Všechny dnešní PC zdroje revize ATX12V 2.0 a vyšší, mají výstupní svorky pro +12V, +5V, +3.3V,

-

12V a

+

5Vsb
. Tyhle výstupní napětí jsou použity k napájení komponentů počítače a jejich kvalita je důležitá pro stabilitu celého počítače. I když se jedná o stejnosměrné výstupní napětí, tak žádné není dokonale vyhlazené a při vysokém "přiblížení" můžete vidět zvlnění/šum.

Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie
i Zdroj: PCTuning.cz


Ukázka zvlnění/šumu - osciloskop je nastaven na 10mV/dílek

V ideálním případě by průběh napětí byl naprosto rovný a vyhlazený.

Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud prodávané PC zdroje splňují danou normu zvlnění jednotlivých výstupních napětí (vidíte ji v tabulce), tak by mělo být vše v pořádku a každá základní deska, či grafická karta by si s tím měl hravě poradit. Ovšem, pokud zvlnění výstupního napětí bude větší, než udává norma, tak by to mohlo mít vliv na chod celého systému a připadnou stabilitu komponentů. Z vlastní zkušenosti vím, že i kdyby norma byla překročena o 300-400 mV, tak z 95% bude počítač normálně fungovat, ovšem mohlo by to mít vliv na stabilitu při maximálním přetaktování (nedosáhnete tak vysokých frekvencí).

Pochopitelně samotná norma upřesňuje podmínky při měření takového zvlnění. Jako je měřený rozsah 20MHz a případný keramický a elektrolytický kondenzátor mezi měřícími svorkami, viz spodní obrázek.

Jak otestovat PC zdroj aneb úvodem trocha teorie
i Zdroj: PCTuning.cz


Ukázka zapojení osciloskopu při měření výstupního zvlnění napětí.

My pochopitelně z důvodů maximální objektivity tyto podmínky dodržíme.

Udržení výstupního napětí při výpadku

Podle normy má každý zdroj být schopen udržet výstupní napětí po určitou dobu (řádově několik milisekund), při krátkodobém výpadku elektrické sítě. Při vstupním napětí 115 VAC / 57 Hz nebo 230 VAC / 47 Hz a maximálním trvalém zatížení má být zdroj schopen zvládnout výpadek minimálně 17ms.

Tahle hodnota je dána především velikostí kapacity vstupního kondenzátoru. Čím vyšší je kapacita, tím je delší čas po udržení výpadku, ale také neúměrně dána zatížením zdroje. To znamená, že čím výkonnější zdroj vlastníte, tím kapacita vstupního kondenzátoru musí být vyšší. U hodně výkonných zdrojů můžete nalézt např. dva velké kondenzátory s kapacitou kolem 500μF.

Náhlý pokles výstupního napětí při zatížení

Dalším zajímavým parametrem je pokles napětí při špičkovém a okamžitém zatížení. Třeba, když si pustíte hru, Prime95, 3DMark a apod. Tento impuls vyvolá malý pokles napěťových větví a hodnota napětí by se měla i tak držet v tolerancích, které jsme uvedli výše.

Tyhle dvě vlastnosti (udržení výstupního napětí při výpadku a náhlý pokles výstupního napětí začneme testovat v průběhu roku, jakmile bude hotový testovací modul pro tyhle operace. Nejedná se o životně důležité parametry, protože většina kvalitních zdrojů je bez problémů splňuje v normě.

Dnes je to přátele všechno o teorií střídavého výkonu, která může být pro spoustu z Vás velice složitá - zvláště je dobré si uvědomit co ve skutečnosti vyjadřuje hodnota Power Factoru u počítačových zdrojů. Zítra si můžete přečíst rozsáhlejší kapitolu o tom, jaké vychytané zařízení používáme k zatížení zdrojů a další informace o testovací metodice... Máte se na co těšit ;-)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama