Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?

Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 10. 2017 12:00 35

Seznam kapitol

1. (Ne)kompatibilní 2. Ve stejném těle jiný duch 3. Poznámka pod čarou 4. Když software bobtná 5. Co bude za pět let?

Jedním z problémů, který mě v IT tíží, je absolutní nemodularita a uzavřenost zařízení, již reprezentuje hlavně Apple se svým lepidlovým přístupem. Překvapil mě i zcela opačný paradox – že se pod stejným názvem prodávají diametrálně odlišná zařízení. A ne, nemyslím tím, že stejně označený stroj má jen procesory z různých továren.

Reklama

Nároky softwaru s časem rostou, to je prostě fakt. Snadná modularita byla v minulosti obrovskou výhodou, která dokázala nárůst náročnosti kompenzovat. Například svoji IBM X31 jsem postupem času z 256 MB RAM a 30 GB HDD upgradoval na 2 GB RAM a 120GB SSD, což je maximum, co platforma dovoluje. RAMka je tedy osmkrát větší a disk čtyřikrát, přičemž je na maximu propustnosti, co dovoluje PATA. Stroj přežil trojí výměnu baterky a je momentálně na naprosté mezi toho, jak to vůbec upgradovat šlo.

Jak si máme vybrat počítač, který musí stačit i za pět let?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto musím velmi dobře volit software a dávat pozor na updaty, protože řada z nich se vůči retrohardwaru chová značně bezohledně. Nemluvě o moderních webových supertechnologiích, jako je tak zvaný responzivní webový design. Dlouhou dobu jsem nevěděl, co to je, dnes už vím, že to je technologie, která dovoluje vylágrovat baterku mobilních zařízení a zobrazit u toho to samé, jako byste responzivní design nepoužívali. Naprosto přesně poznám, který web tuhle prasárnu používá – zobrazuje to normální text, ale sežere to celý procesor, jako byste zrovna konvertovali video.

Moderní notebooky se „vymaxují“ podstatně dříve a poté už se to musí měnit celé. A nejen to, vy musíte vědět, na jakou životnost míříte a co tak asi bude chtít váš software za tři roky, za pět let. A to se odhaduje vážně docela složitě. Vážně hodně složitě. Dřív jste počítač okoukli a ohledali všechny možné otvory, kudy se to dalo rozšířit – a měli jste představu, jak se to bude vylepšovat. Nikdo v dobách, kdy byl standard 256 MB RAM a luxus byl 512 MB, nedoporučil známému, ať si objedná verzi se 2 GB – bylo by to neúnosně drahé. Objednalo se „něco rozumného“ a po letech se to vylepšilo.

Dnes jsme jinde. S určitou mírou jistoty umím doporučit stroj vzhledem k současným hrám, současnému softwaru – a odhadem bych řekl, že je dobré pořídit model s dvojnásobkem paměti a dvojnásobným úložištěm, než je dnes třeba. Nic chytřejšího nevymyslím. Šílenějším známým, kteří se dokážou s notebookem obrátit na kajaku, doporučuji slabší konfigurace. U zodpovědnějších vím, že to zkolabuje na baterku, že to je ten slabý bod.

Ale i tak je pro mě naprosté novum to, že už jim nemůžu doporučit model počítače, že jim prostě budu muset poslat link na konkrétní produkt, protože pod jedním názvem se skrývá celá rodina diametrálně odlišných počítačů. A že budu muset podrobně číst technické specifikace, protože jinak hrozí, že skončí u stroje zcela odlišné výkonové třídy, než jsem předpokládal. Tohle je trochu matoucí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama