Jak svět objevil existenci „nejnovějších médií“
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Jak svět objevil existenci „nejnovějších médií“

Jak svět objevil existenci „nejnovějších médií“ | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 6. 2014 03:00 35

Seznam kapitol

1. Dinosauři vs. generace Z 2. Komunita si vystačí i sama 3. Je to zločin proti lidskosti... 4. A co my jako s tím?
5. Když se dva světy střetnou... 6. Ignorujte je, přestanou vás potřebovat 7. Jen se smějte...

Když začaly klasickým médiím mizet diváci a čtenáři, odborníci zkoumali hlavně to, jak tento propad zastavit. Většina z nich si nepoložila otázku, kam odcházejí a co dělají. Až když se začalo mluvit o milionových výdělcích úspěšných letsplayerů, všiml si i svět konzervativních médií, že jim „uprostřed Hollywoodu tak nějak vyrostla sopka“.

Reklama

Proč se klasická média zatím neklepou strachy? Pravděpodobně proto, že generace Z zatím nemá moc peněz a není z inzertního hlediska až tak zajímavá. Anebo proto, že inzerenti netuší, co si s tím vlastně počít. Letsplayeři hrají hry, blbnou, hláškují... super. A co s tím? Vlogeři vypráví, baví, šaškují... super. A co s tím? Televize dává telenovelu, tak se do ní naperou reklamy pro mamky (prací prášky a podobně), televize dává pořad pro děti, tak jim vyplavíme mozečky reklamami na hračky, které musí mít.

Dobře rodičům tak, zbaví se dorostu u nedělního bloku pohádek a za trest pak potěr ví, které hračky po rodičích vymáhat! Ale což, když na správné zacílení reklamy na generaci Z nepřijdou běžné mediálky, vyřeší to za ně Google. Ten už stejně generaci Z v podstatě vlastní.

Prozatím stačí, že se nová scéna utěšeně rozrůstá, tvůrci se snaží a tvrdě spolu soutěží o popularitu. Snaha stát se hvězdou často vede k nafouknutí ega do nesmírných rozměrů a následnému dělání opičáren a frajeřin, které bohužel někdy končí tragicky. Velmi medializovaným případem byla havárie na D1 z roku 2013, kdy si sedmnáctiletý youtuber M4rty09 půjčil Audi svého otce a po honičce s policií na D1 způsobil nehodu, při níž se zabil a dalšího člověka těžce zranil. Z hlediska vnějšího pozorovatele, považujícího hry za zlo, není složité najít paralelu mezi jeho pošahanými videi z GTA: San Andreas a tím, co provedl v reálném životě.

Nebudeme si nic nalhávat, teenageři a mladí dospělí mají telecí nápady. Znám nejednoho machra, který tak exhiboval za volantem, až to skončilo špatně, anebo to špatně jen velmi těsně neskončilo. Vím o lidech, kteří sériově bourali, protože „to bylo jako v Need for Speed a měli to totálně pod kontrolou, tedy až do chvíle, kdy to pod kontrolou neměli“.

Já sám jsem dělal taky docela cáklé věci, ale vždycky je potřeba znát mez. Když už nic jiného, tak byste v sedmnácti měli vědět, že když vás honí policie a chce, abyste zastavili, tak prostě zastavit máte. Je jasné, že budete mít malér, jenomže jak by vám ujíždění mělo pomoci? Navíc když jedete v autě svého otce, které je snadno identifikovatelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama