jaky-bude-nastupce-pentia-4-prescott
Hardware Článek Jaký bude nástupce Pentia 4 (Prescott)?

Jaký bude nástupce Pentia 4 (Prescott)?

Eagle

Eagle

12. 3. 2003 00:00 67

Seznam kapitol

1. Vývoj v letošním roce 2. Prescott - oficiálně 3. Prescott neoficiálně

Letošní rok ve světě procesorů přinese mnoho, ale nejvíce překvapení nás čeká na konci roku (milých i nemilých). Kromě toho, že AMD možná už konečně uvede Athlon 64, tak Intel horečně připravuje následníka Northwoodu - Prescotta. V procesorovém světě to bude malá revoluce, protože nejenom se zvýší frekvenční možnosti procesoru, ale také Intel dosavadní architekturu NetBurst od základu "překopal" ...

Reklama

Vylepšíme vše, nejenom frekvenci procesoru!

Zhruba před měsícem byl uveden nový Athlon XP s jádrem Barton. Jednalo se o první procesorovou novinku letošního roku. A určitě určitě nezůstane jedinou: pomineme-li brzy uváděný Banias "mobilní" Pentium M, čeká nás letos ještě "serverový" AMD Opteron (ten nás ale příliš nezajímá), Athlon 64 a konečně nové Pentium s jádrem Prescott.

O Hammeru jsme toho napsali již tolik, že snad ani nemá cenu dále se o něm zmiňovat. Připomenu snad jen, že se jedná o výrazněji upravený Athlon s dalšími "dodatky" jako řadič pamětí přímo v čipu, absence FSB atp.

V poslední době se stalo okolo Hammer v zásadě jen to, čeho se všichni příznivci AMD obávali - procesor byl opět odložen. Někomu v AMD konečně došlo, že technologie SOI je natolik převratná, že bez zkušeností s ní není možné vyrábět čipy opravdu masově. Výtěžnost je tak slabá, že se uvedení čipu nevyplatilo (ten bude mít mimochodem asi 180 mm čtverečních, což je na dnešní poměry gigantické číslo). Nakonec to tedy dopadlo tak, že AMD zavolalo na pomoc (za 46 milionů USD) techniky z IBM, kteří již s SOI vyrábějí čipy PowerPC. Ostatně IBM technologii SOI vymyslelo.

Jaký bude nástupce Pentia 4 (Prescott)?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nedávno updatovaná roadmap AMD ukazuje, že ClawHammer bude jen přechodné řešení. Dříve bylo v plánu za první pololetí vyrobit pouze několik set tisíc čipů a masově je na trh dodat až ve třetím čtvrtletí. Nyní je jako datum uvedení stanoveno září. AMD se chce soustředit na Opteron, který jim má přinést více peněz a který nemusí nutně pracovat na tak vysoké frekvenci jako Athlon 64, aby se prosadil.

Intel může být letos relativně v klidu. Již minulý rok uvedl Pentium 4 na 3,06 GHz a letos završí řadu Northwood modelem 3,2 GHz.

Jaký bude nástupce Pentia 4 (Prescott)?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zhruba v květnu by měly být uvedeny procesory Northwood s 800 MHz FSB a technologií Hyper-Threading. Bude se jednat o modely 2,4, 2,6, 2,8, 3,0 a 3,2 GHz. Ty společně s čipovou sadou i875P a i865 ovládnou high-endový trh. AMD proti nim v současnosti nemá co postavit, jediný jejich "jistý" čip je Barton 3200+. Ten má používat 400 MHz FSB a jeho frekvence bude s největší pravděpodobností 2,2 GHz (možná to bude i víc, závisí to na tom, jakou výtěžnost AMD bude mít).

Většina lidí byla zaskočena překombinovaným model numberingem u Bartonu s FSB 333 MHz, kde čip 3000+ byl v mnoha případech překonán starším modelem 2800+ a někdy se vyrovnal s 2700+. Větší cache přinesla zlepšení jen někdy a podle tohoto "někdy" AMD nastavilo modelová čísla. Barton na 2,2 GHz nejen že by v některých případech nepřinesl téměř žádné zvýšení výkonu proti Bartonu 3000+, ale navíc by ho i tentokrát překonal Thoroughbred 2800+. A to je zde ještě jeden důležitý faktor v neprospěch tohoto procesoru - neexistuje jediná čipová sada, která by ho podporovala. Ani zatím neuvedený KT400A 400 MHz FSB neumí (bude snad KT400B ?) a nForce 2 má při přetaktování významné problémy se stabilitou, nehledě na to, že čipset samotný se rapidně zahřívá.

Jestliže Barton 3000+ se jakž takž vyrovnal Pentiu 4 na 3,06 GHz, nemá Barton 3200+ s frekvencí 2,2 GHz proti 3,2 GHz Pentiu 4 šanci. Gigahertz frekvenčního rozdílu je příliš veliký. A nic na tom nemění ani fakt, že 3,2 GHz sežere odhadem 97W a vyšší frekvenci u Northwoodu už ani Intel nemůže uvést. Ne protože by takový čip nezvládnul vyrobit (s velkými obtížemi by to určitě šlo), ale protože by opět musel změnit specifikace pro základní desky - limit 70A by už prostě nestačil.

Jaký bude nástupce Pentia 4 (Prescott)?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jestliže High-end trh ovládne Intel, v low-endu se naopak spíše uchytí AMD. Jejich Athlony XP 1700+ a 1800+ jsou dnes vynikající volbou, protože AMD v low-endu poskytuje za méně peněz více muziky. Celeron může konkurovat opravdu jen reálnou frekvencí a spletitými dohodami s prodejci počítačů. My procesor spíše nedoporučujeme, protože AMD v low-endu poskytuje více za méně peněz.

Přelomový konec roku

S přihlédnutím k známým faktům lze pouze konstatovat, že výkon procesorů letos bude stagnovat. Vyšší frekvence FSB sice zvýší v některých případech celkový výkon, ale vyšší frekvenci procesoru či architektonické změny vyšší FSB nahradit nemůže. Kde chybí frekvence procesoru, tam se nedá nic dělat. Bylo to tak již v případě Athlonů XP Palomino, které byly pro přetaktování nevhodné, bude tomu tak i letos u většiny ostatních čipů. Intel vyčerpal frekvenční potenciál Northwoodu již minulý rok a letos může tak maximálně zvyšovat frekvenci Celeronů. AMD je na tom s Thoroughbredy a Bartony obdobně.

Jediné zlepšení lze letos očekávat až od nové generace procesorů - čipů ClawHammer (Athlon 64) a Prescott. Hammer má vytáhnout výš technologie SOI, která snižuje spotřebu čipů až o 30 procent, tudíž umožňuje vyšší frekvence. A to je pro AMD životně důležité, protože kdyby Hammer letos skončil na frekvenci 2 GHz, jakž takž by se vyrovnal nejrychlejším Northwoodům, ale Prescott bude mnohem "tužší" oponent.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama