Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2019 14:00 22

Seznam kapitol

1. PCTuning se mění 2. Svět procesorů v roce 2019 3. Události kolem grafických karet 4. Disky a věci okolo nich
5. Hry a počítačová zábava 6. Finance a kryptoměny 7. Zajímavé události (anebo co mne zaujalo) 8. Závěr a předpověď na rok 2020

Jako každý rok vám nabízíme přehled nejzajímavějších událostí a hardwarových novinek v roce 2019. Už podruhé v řadě je skokanem roku AMD, které rozvířilo zatuchlé vody procesorů. Intel se trápí, Nvidia zvolnila. Nové hry byly často zklamáním a VR pomalu umírá. A Bitcoin stále žije, ale blíží se zlom.

Reklama

Finance a kryptoměny

O Bitcoinu a kryptu se tento rok tolik nemluvilo, konec těžební horečky srazil i veřejné debaty o kryptu. Věrní stále těží, a nově příchozí už moc nepřicházejí. Začátek roku byl pro Bitcoin depresivní, jelikož cena brutálně klesla na 3700 USD za BTC. Já vám radil v této cenové relaci nakupovat, jelikož podobná cena se jen tak nevidí. Kdo to udělal, rozhodně neprohloupil. Cena se držela kolem 4000 USD až do dubna, kdy začala masivně stoupat. V polovině roku jsme byli na 12 000 USD za BTC. Kdo prodal, co nakoupil v zimě, měl vyděláno. Ti, kteří drží doteď, jsou na kursu nad 7000 USD za BTC. To je stále dvojnásobek ze začátku roku. Stále solidní číslo. Podobně slušné zhodnocení mělo v roce 2019 i Ethereum, Bitcoin Cash i Litecoin, který byl ale jak na houpačce.

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Zásadní moment čeká Bitcoin v roce 2020. Dojde na půlení odměn těžařům. K tomu dochází jednou za čtyři roky, v roce 2016 se to ceny Bitcoinu nijak nedotklo. Byla to doba před Bitcoinovým boomem v roce 2017. Tentokrát to může být výrazně dramatičtější. Scénářů je několik. První může být takový, že cena půjde teď radikálně nahoru, jelikož spousta spekulantů začne nakupovat, a očekávat růst po halvingu. Pak cena může jít radikálně vzhůru, nebo také naopak. Těžko předvídat. Já tipuji pozvolný růst, jelikož čínští těžaři pojedou dál i za poloviční odměnu. Samotný halving nebude mít takový vliv, spíše ten mediální humbuk kolem. Ten bude zase lákat amatérské investory. No nechme se překvapit, otázka zdali držet nebo prodat? Držet!

Po malé sondě do krypta, se podívejme jak se vedlo největším a nejoblíbenějším hráčům ve výrobě hardware. Celý rok 2019 technologickým burzám a akciím přál, ceny a indexy rostly. V podstatě všechny firmy si polepšily, žádný výrazný propad se na konci roku neobjevil.

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká finančních výsledků, AMD se dařilo ale proti roku 2018 není výsledek zásadně lepší. V roce 2017 utržilo 5,3 miliardy USD s čistým ziskem 43 milionů USD. V roce 2018 to bylo 6,48 miliard tržeb s čistým ziskem 337 milionů. V letošním roce bude tržba 6,7 miliard s čistým ziskem 311 milionů. Tedy nakonec horší než vloni. Solidní hospodaření je vidět i na akciích. Cena stoupla z 19 USD na 46 USD.

Nvidia si letos držela dobře cenu akcií i finanční výsledky byly extrémní. Nvidia utržila v roce 2018 11,7 miliard USD s čistým ziskem cca 4,1 miliard dolarů. To je brutální číslo, nejvyšší v historii firmy. Letos toto číslo Nvidia nepřekonala, jelikož tržby z kryptoměn letos nebyly. Naopak drahé grafiky zřejmě nelákají tolik zájemců. Tržby jsou solidních 10,7 miliard s čistým ziskem 2,7 miliard dolarů . Stále super čísla, ale vloni to bylo lepší. Proti AMD má Nvidia jen dvakrát vyšší obrat, ale o zisk vyšší sedmkrát. Zajímavé srovnání.

Intel je zcela jiná liga, za rok 2018 utržil 71 miliard dolarů s čistým ziskem 24,5 miliard dolarů. V roce 2017 to bylo 63 miliard USD tržeb a zisk jen 9,6 miliard USD. V roce 2019 se kupodivu situace nijak nezhoršila, i když víme jak na tom Intel je s výrobou. Za rok 2019 měl Intel obrat 71 miliard dolarů, s čistým ziskem 21 miliard dolarů. Zisk je o kousek nižší, ale stále v zažitých standardech, myslím osobně, že nadvláda AMD v desktopu se projeví až příští rok.

Finančníci hovoří o nadcházející krizi, jelikož se po kryptu začínají přehřívat i běžné finanční trhy. Zdali se opravdu nějaká krize v roce 2020 dostaví, se teprve dozvíme. Já odhaduji v akciích technologických firem pozvolný trend vzhůru, včetně kryptoměn. Pokud by ale krize opravdu přišla, vsadím se, že kryptoměny vystřelí s cenou až do nebes, protože se do nich bude spousta lidí snažit ukrýt své peníze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama