Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 12. 2019 14:00 22

Seznam kapitol

1. PCTuning se mění 2. Svět procesorů v roce 2019 3. Události kolem grafických karet 4. Disky a věci okolo nich
5. Hry a počítačová zábava 6. Finance a kryptoměny 7. Zajímavé události (anebo co mne zaujalo) 8. Závěr a předpověď na rok 2020

Jako každý rok vám nabízíme přehled nejzajímavějších událostí a hardwarových novinek v roce 2019. Už podruhé v řadě je skokanem roku AMD, které rozvířilo zatuchlé vody procesorů. Intel se trápí, Nvidia zvolnila. Nové hry byly často zklamáním a VR pomalu umírá. A Bitcoin stále žije, ale blíží se zlom.

Reklama

Zajímavé události (anebo co mne zaujalo)

Tato kapitola bude takový miš-maš událostí a dojmů, které mne zaujaly, buď pozitivně tak i negativně. V záplavě odchodů a příchodů všech možných pracovníků od AMD, k AMD a do nebo z Intelu, mne zaujalo jedno jméno. Tom Petersen. Pamatuji ho jako největšího evangelistu Nvidie, opravdu zapáleného pro zelené logo, který byl u každého launche nových grafik GeForce. Tak toho Nvidia nechala odejít k Intelu, což mne tedy dost překvapilo.

Jaký hardware přinesl rok 2019 a co nás čeká
i Zdroj: PCTuning.cz

Velký dopad na technologický svět měl také americký „ban“ na Huawei, který podpořila řada velkých firem ze Spojených států, v čele s Google, Microsoftem, Intelem a dalšími. Možná žijete v domnění, že Huawei vyrábí hlavně telefony. Ale ty tvoří v jeho portfoliu několik procent obratu. Huawei je největší výrobce infrastruktury pro mobilní operátory, od ústředen po vysílače, antény a další. Jeho síťová divize je monstrózní podnik se dvěma sty tisíci zaměstnanci. Vyrábí mikrovlnné spoje, routery, SDH, optické ústředny, 5G infrastrukturu, prostě všechno, na co si v telekomunikacích vzpomenete. A pro tohle všechno potřebuje americké součástky, je tedy jeden z nejvýznamnějších odběratelů čipů z USA a Japonska. Nejde tedy o ban, kdy Trump zakázal nakupovat od Huawei, ale o to, že americkým firmám zkrátil příjmy o miliardy dolarů právě od Huawei.

Číňan se s tím vypořádal po svém, změnil výrobu a místo amerických součástek aplikoval ve značné míře součástky japonské a vlastní, čínské. Embargo sice po čase povolilo, ke smůle Američanů se ale objednávky od firem z USA nevrátily ani na polovinu běžných objemů před zákazem. Huawei už je nepotřebuje. Nakonec Trump víc americkým firmám uškodil, než pomohl.

Musím se také ještě zastavit u Intelu. Ten je Černým Petrem tohoto roku. Nedaří se mu na všech frontách. 10nm výroba je ztracená, a tipuji, že desktopové procesory pro nás na ní nikdy nevyjdou. Naděje vkládám už do 7 nm, která snad bude vydařenější. Grafická karta Xe byla od začátku hloupost, protože v současné konkurenci nemá šanci. Ukazuje se, že peníze nejsou v IT průmyslu všechno. Intel jich má spousty, a přesto není schopen se už dva roky pohnout z místa. Platforma LGA 1200 a Comet Lake jeho zoufalost jen prohlubují.

Přesto, že Ryzeny 3000 jsou pro mainstream zákazníka super volba, zcela mne jako nadšence míjejí. Osobně si myslím, že to není žádné terno. AMD pustilo do mainstreamu v procesoru milion jader, která jsou obtížně využitelná. K čemu je mi na AM4 šestnáct jader, když nadšenec nemá šanci ani pořádně zvednout výkon taktováním, pohrát si s nastavením a podobně. Připadá mi to jako všechno od AMD poslední doby, takové nedodělané. Neumíme vyšší frekvence, tak uděláme mnoho jader, můžeme taktovat paměti DDR4 na 5 GHz ale nikde to není znát, máme PCIe 4.0 ale k ničemu to vlastně není, vše jede na hranicích možnosti procesoru, rezerva minimální. Vydají výroční ovladače, kde padá polovina her nebo má artefakty, na Threadripperu nefunguje plně obsazená paměť, systém padá i na defaultu a spousta dalších nedodělků. Alespoň, že jsou jejich procesory odolné vůči všemožným zranitelnostem, které domácího uživatele zcela nezajímají.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama