Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: depositphotos
Hardware Článek Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2022 08:00 34

Seznam kapitol

1. Grafické karty 2. Procesorové novinky 3. Pevné disky SSD 4. Monitory (éra OLED začala)
5. Nejlepší hardware roku 6. Propadáky roku 7. Co mne zaujalo a co nás čeká...

Pojďme se v rychlosti podívat na nejzajímavější hardwarové novinky končícího roku 2022. Také si tradičně zavěštíme, co nás pravděpodobně čeká v roce příštím.

Reklama
Reklama

V úvodu je nutno říct, že rok 2022 znamenal pro počítačový hardware a jeho výrobce ohromný propad prodejů, který v podstatě očekával málokdo z nich. Po koronavirovém roce 2021, který zvýšil drasticky prodeje notebooků a komponent pro PC, a nesl se v duchu doznívající kryptoměnové horečky, se propadly všechny prodeje všeho kolem PC. Navýšení prodejů a celkem solidní situace byla snad jen v oblasti herních konzolí.

I přesto, že spousta výrobců bude asi počítat ztráty, nebyl tento rok špatný a na trh se podařilo uvést spoustu zajímavého hardwaru. Začněme grafickými kartami.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test MSI RTX 3050 Gaming X

Hned úvod roku patřil, dá se říct, střední nižší třídě. AMD uvedlo na trh Radeony RX 6500 XT. Šlo v podstatě o zklamání, karta nenabízela nijak zásadní přínos, byla limitovaná šířkou sběrnice, výstupy a kvůli vysoké zaváděcí ceně nebyla zrovna atraktivní. Až se zlepšením dostupnosti se dostala do nižší třídy, kde je zajímavou alternativou k letitým GeForce GTX 1650. Týden po uvedení Radeonu, šla na trh Nvidia s novou řadou GeForce RTX 3050. Měla dost výkonu na to, aby stačila i na hraní novějších titulů v 1080p. Nvidia to opět zabíjela akorát cenou, která byla neúměrně vysoká a hlavně oproti starším RTX 2060 jen stěží obhajitelná.

Nyní chvilku odbočíme k notebookům, i když nejde o čistokrevné grafické karty, do tohoto segmentu také patří. Intel spolu s Nvidií uvedl mobilní Intel Alder Lake a RTX 3080 Ti, jako absolutní vrchol mobilního výkonům té doby. AMD za pár týdnů, pustilo na trh Ryzen 6000 a Radeon RX 6800S. Tento systém sice neměl, a ani nemohl konkurovat, vlajkové lodi Intelu a Nvidia. Přesto ale měl zajímavý výkon, bohužel doteď se na trhu neobjevil skoro žádný notebook, který by na této konfiguraci stavěl.

Tím se dostáváme už zhruba do první třetiny roku, kdy na konci března Nvidia uvádí GeForce RTX 3090 Ti. I když ve své době o jasně nejvýkonnější grafickou kartu na trhu, nešlo o výrazný výkonnostní posun proti RTX 3090 a cena taktéž nereflektovala to, že těžba kryptoměn za pár měsíců skončí. Jak se později ukázalo, byla to pro výrobce i příprava na budoucí novinku v podobě RTX 4090.

O dva měsíce později uvádí AMD novou řadu svých grafických karet, jen mírně přetaktovaných původních modelů řady RX 6000. Na trh šly karty RX 6950X, 6750X a 6650X. Nárůst výkonu proti původním modelům nebyl velký, ale měřitelný. Zpočátku byly atraktivnější díky nastaveným cenám, ale po slevách starších modelů už se často vyplatilo sáhnout spíše po nich.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Gigabyte RX 6950 XT Gaming OC

Zajímavým momentem startu prázdnin bylo uvedení grafické karty Intel ARC. Po mnoha a mnoha odkladech, po mnoha a mnoha únicích, se konečně oficiálně na trh dostává karta Intel ARC A380. Jak už všichni v tuto chvíli víme, recenze dopadly katastrofálně. Výkon karty byl nevyrovnaný, omezený, drtily ji špatné ovladače. Dá se říci, že karta byla v době uvedení v podstatě nepoužitelná. Dnes, po půlroce, už to je výrazně lepší, ale stejně asi nejde o produkt, který by si lidé kupovali. To samé se dá říct o kartách nižší třídy ARC A770 a A750, které vyšly o dva měsíce později.

První skutečně zajímavou grafickou událostí roku, bylo uvedení první karty nové generace GeForce (Ada), a to modelu RTX 4090. Už v době testu bylo jasné, že jde o nejvýkonnější grafiku na trhu a tento titul jí vydržel dosud. Nepřekonal ji ani nový Radeon RX 7900 XTX od AMD. A v nejbližší době už nás nečeká nic, co by ji mohlo překonat..

Zhruba za měsíc pak Nvidia uvádí nižší model RTX 4080. Výkon této karty je víc než dostatečný a spotřeba není tak extrémní jako u modelu RTX 4090. Pouze cena je doslova brutální, ještě nikdy jsme neplatili za čip, který rozměry spadá spíše do střední třídy, tolik, jako za ni chce Nvidia tentokrát. Bohužel je to trend, na který se následně adaptovalo i AMD.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Sapphire Radeon RX 7900 XT

Konec roku pak patřil Radeonům RX 7900, jejich recenze vyšly někdy v polovině prosince. Jelikož to je teprve před nedávnem, máme v živé paměti, jak to dopadlo. 

Radeon RX 7900 XTX sice na RTX 4080 nestačí při aktivním ray tracingu, je spíše na úrovni špičkových GeForce minulé generace, ale pokud jej vypnete, nabízí často vyšší výkon, přičemž je o několik tisíc levnější. Kazí to jen vyšší spotřeba, méně výkonný chladič u referenčních karet a potíže s dostupností. Jinak jde o slušně naceněnou alternativu GeForce.

Přestože oba hlavní výrobci uvedli nové anebo vylepšené generace stávajících procesorů, zkraje roku jsme se moc velkého posunu k lepšímu jsme se nedočkali. 

První zajímavou událostí roku 2022 bylo uvedení levnějších procesorů AMD řady Ryzen 5000. Šlo o modely Ryzen 5700X, 5600 a 5500. Šlo o velice zajímavé čipy za solidní peníze se solidním výkonem.

Mnohem zajímavějším modelem, zejména pro hráče, se pak ukázal model Ryzen 7 5800X3D, který v mnoha hrách přinášel nárůst výkonu. Při bližším zkoumání se ale ukázalo, že her, v nichž má tento čip výrazný náskok, zase tolik není. Ve většině ostatních pomáhá spíš vysoká frekvence Intel Core.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test AMD Ryzen 9 7950X

První skutečnou procesorovou novinkou tohoto roku, která stála za to, jsou samozřejmě procesory Ryzen 7000. Ihned po uvedení rozdrtily veškerou konkurenci a staly se králem výkonů. Jak herního, tak aplikačního. Není vůbec pochyb o tom, že jde o výkonné a vyladěné procesory. Cena nové platformy ale očividně tradiční zákazníky AMD nezaujala a prodeje jsou horší, než byla očekávání. Procesory Ryzen už potřetí zlevnily a ani tak nejdou na dračku. Nemohou za to jen procesory, problém je v deskách, které jsou zkrátka drahé a ceny rychlých pamětí DDR5 prodejům také neprospívají.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Intel Core i9-13900K

Intel o pár týdnů později AMD kontroval uvedením 13. generace Core s označením Raptor Lake. Jak se očekávalo, nejvyšší model Core i9-13900K dokázal opět uzmout AMD prvenství v herním výkonu. Ovšem skoro se dvojnásobnou spotřebou proti konkurenčnímu Ryzenu. To se ale čekalo, takže to jen málokoho překvapilo. Kdo chce dneska nejvýkonnější herní procesor, jeho volba je jasná. Ani nižší modely Intel Core, které se ukázaly jako dostatečně výkonné a mnohem efektivnější, se vůbec neprodávají špatně.

Tím v podstatě procesorový rok 2022 skončil, jelikož se nic dalšího na trh nedostalo. Můžeme zmínit snad jen procesory M od Applu, které už ale narazily na svůj vlastní limit. Apple ke konci roku řadu modelů, které chtěl složit ze stávajících čipů, zrušil. Uvidíme, co příští rok vymyslí a jak budou dál chtít navyšovat výkon svých strojů.

Kapitola týkající se pevných disků bude v podstatě krátká, tak jako vloni nebo předloni. Z hlediska výkon se nezměnilo v podstatě nic. Čekali jsme na první PCIe 5.0 disky, bohužel zatím se žádný na trh nedostal. Už se ale blýská na lepší časy, jelikož několik výrobců již na leden oznámení konkrétních výrobků chystá.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Kingston KC3000 1 TB

Jak se ale ukazuje, disky budou opět vylepšeny spíše tam, kde to tolik zapotřebí není. Vylepšovat rychlost kontinuálního čtení a zápisu, dnes většinou do menší SLC cache, což není směr, který by posouval disky směrem kupředu. Je potřeba zvyšovat a zlepšovat čtení malých souborů, přístupy k malým souborům a hlavně rychlost zápisu větších objemů dat. Nic z toho se ale od nové generace disků nečeká, bohužel dostali jsme se do slepé uličky, která nikam nevede.

Celkem zajímavý posun jsme ale zaznamenali na poli monitorů, řekněme spíše na kvalitě monitorů k PC. Na trh se konečně dostala řada 4K monitorů s vyššími obnovovacími frekvencemi a dokonce jsme se dočkali i několika modelů s OLED, které v kvalitě zobrazení nemají konkurenci.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Alienware AW3423DW

První vlaštovkou byl prohnutý ultraširoký monitor Alienware AW3423DW, který jsme testovali, a který v podstatě sklidil ovace a nadšení napříč recenzemi po celém světě. Jako druhá novinka tohoto roku se ukázaly monitory s panelem LG, který používají herní monitory Asus. Jeden jsme také testovali (Asus ROG PG42UQ) a výsledky byly perfektní. Také cena nebyla nijak zvlášť extrémní, tudíž i více dostupná pro širší herní veřejnost. Komu je klasický monitor s klasickými rozměry málo, má možnost si koupit naprosto perfektní zobrazovací monitor (TV) s OLED obrazovkou od Samsungu nebo LG. Problém může být pouze vyšší cena a větší rozměry takových monitorů, které začínají až na úhlopříčce 55".

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test ASUS ROG PG42UQ

Jde-li o pronikání OLED do počítačových displejů, rád bych ještě zmínil notebooky Asus notebooky s panelem OLED. Jako velice zajímavé oceňuji notebooky s OLED a cenou těsně nad deseti tisíci, které uvedl Asus a které, jsou už bohužel vyprodané. Jde o cestu správným směrem, není důvod, proč by měly být displeje OLED výsadou pouze nejdražších notebooků.

Jako nejlepší grafickou kartu roku musím i přes přes ohromnou spotřebu, problematický napájecí konektor a rozměry cihly samozřejmě ohodnotit GeForce RTX 4090. Jde o nejvýkonnější kartu na dlouhou dobu. Desítky procent nad cokoliv, jiného na trhu. Na poli procesorů bych ocenil, nikoliv vlajkové lodě obou výrobců. Jelikož ty mají samozřejmě výkon, ale jsou dražší a je potřeba k nim mít lepší chlazení a dobrou desku. Osobně se mi mnohem víc líbí nižší modely obou výrobců, které letos uvedli. Zejména Intel Raptor Lake se svými Core i7 a Core i5 nabízejí opravdu hodně za solidní cenu.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test GeForce RTX 4090

Monitory už jsem zmínil, kdybych měl zhodnotit, který z těch tří OLED panelů, co jsem testoval, je nejlepší, jednoznačně nejlepší obraz hráčům nabízí monitor Alienware. Neseděl mi ale ultraširoký formát obrazu a prohnutí, jelikož mi prohnutí vyloženě vadí. To je ale pouze můj subjektivní pocit, můžete mít jiný. Když srovnám všechny tři testované monitory obecně, vychází jako nejvhodnější herní monitor model od Asusu. Má ještě solidní rozměry, naprosto geniální obraz, přijatelnou cenu a herní výbavu. Naposledy testovaný model Samsung S95B je už opravdu spíše televizí, ovšem hodně luxusní televizí.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Test Samsung 990 PRO

Testoval jsem také několik pevných disků, a i když nepřinesly nic extrémně zajímavého, přece jenom jsme se ve výkonu mírně posunuli kupředu. Jako nejvýkonnější disk letošního roku se ukázal Samsung 990 PRO. Ten bych v klidu ocenil jako produkt roku na poli SSD.

Trochu jsem byl zklamán z pamětí DDR5. Čekal jsem celý rok na pořádně rychlé paměti kolem taktu 8 GHz a nic. Ale jak se zdá, ke konci roku se už výrobci chystají na CES a moduly podobných rychlostí připravují. Tak se snad dočkáme příští rok.

Dostaňme se nyní k propadákům roku, neboli tomu co se ne úplně povedlo. Zcela jednoznačně jsou to ceny, a je jedno čeho, vše zdražilo. První bych rád zmínil ceny desek nové AMD AM5 platformy, které jsou neúměrné tomu, kam tato platforma míří a kdo jsou původní zákazníci AMD. Na levné desky se stále čeká, to je velká chyba.

Dalším velkým přešlapem jsou ceny grafických karet, GeForce RTX 4080 za cenu 1200 dolarů už není ani k smíchu, ale pláči. Je to výsměch všem zákazníkům, a bohužel předznamenává trend který se už nezmění. Stejně k tomu přistoupilo AMD. I když se může zdát, že milosrdně nastavilo karty za příznivější ceny, jinou možnost nemělo, protože celkový výkon je nižší než u konkurence. S předminulou generaci jste za tisíc dolarů dostali dvojnásobně výkonnou kartu, tentokrát jen 35 procent navíc.

Opravdu velkým propadákem jsou pak grafiky Intelu ARC A380. S původními ovladači šlo o nepoužitelné karty na hraní, s podzimním updatem jsem už problémy s mnoha hrami neměl. 

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafika AsRock ARC A380

Věřím, že mobilní grafiky této architektury budou víceméně použitelné bez potíží. Na ty desktopové se brzy zapomene.

V této kapitole jen shrnu telegraficky, co mne zaujalo v roce 2022: Už je hotová specifikace PCIe 6.0, která by se možná mohla objevit už příští rok v prvních produktech. Překvapil mne propad prodejnosti a podílu na trhu u produktů AMD. Jak u procesorů, tak grafik. Je patrné, že s vyššími cenami zájem o produkty AMD opadá.

Velkým překvapením bylo, že společnost EVGA ukončila spolupráci s Nvidí, jelikož šlo výrobce grafik, který se věnoval exkluzivně GeForce. Překvapil mne také vysoký nárůst výkonu mobilní platformy Alder Lake, dvojciferné navýšení mobilního výkonu jsme tu neměli deset let. 

Nejsem ani příznivcem nových napájecích konektorů grafik Nvidia, stejně jako nárůstu počtu „malých“ jader v procesorech Intel. Ideální herní procesor by vypadal jinak.

Jaký zajímavý hardware přinesl rok 2022 a co nás v příštím roce čeká... 
i Zdroj: PCTuning.cz

A na co se těšit v roce 2023? Jak už jsem předeslal, očekávám nástup opravdu rychlých pamětí DDR5, konečně se také snad dočkáme disků PCIe 5.0. 

V procesorech nečekám žádné zásadní výzvy, zajímavé budou jen Ryzeny 7000 s 3D cache a možná platforma HEDT od Intelu. Ta by mohla být opravdu moderní a slušně vybavená. Obávám se jen gigantické spotřeby. Možná se ukáže i nový Threadripper od AMD, ale revoluční změny asi nepřinese.

V grafických kartách nás také nečeká nic extrémního, jen několikero levnějších produktů řady RTX 40 a Radeon 7000. Trochu vzrušení by mohl přinést jedině Intel s druhou generací grafik ARC, pokud je před uvedením úplně nezruší. Očekávám také další zdražování všeho, nejen hardwaru. 

Tak ať je rok 2023 pro vás úspěšný ve všech směrech…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama