Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!
i Zdroj: wikipedia.org
Historie Článek Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!

Kapesní dějiny výpočetní techniky - Počítače nejsou jenom o procesorech nebo grafikách!

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 3. 2023 18:49 16

Seznam kapitol

1. Nečo na sebe 2. Sláva LCD 3. Skutečné laptopy 4. Východní exotika 5. PC do kapsy 6. Mobil zabil

Když se řeší dějiny IT, obvykle se myslí domácí IT – osmibity, šestnáctibity a podobně. Mimo ně ale existují paralelní směry IT, které se vyvíjely nezávisle: Servery, wearables, kapesní počítače a tak dále. Jsou důležité, ale většinou se na ně zapomíná.

Reklama

Evoluce IT není lineární, události se za sebou neděly v sekvenci – ne v prosté sekvenci. Také je nespojuje kauzalita, ne jednoduchá kauzalita. Jedna věc jsou totiž ideje a koncepty a věc zcela jiná je schopnost je proměnit ve skutečnost. Ta je zásadním způsobem svázána s dostupnými technologiemi, které rozhodují o tom, zda je nápad realizovatelný a životaschopný – anebo zda to je jenom fikce.

Klasickým příkladem jsou kompaktní počítače a wearables, tedy „něco, co nosíme na sobě“ – a čehož asi nejtypičtějším příkladem dneška jsou chytré hodinky anebo náramky (sporttestery). Jednu dobu kolem nich fungovala pozitivní hysterie, patrně ovlivněná představou, že jde o další vývojové stadium mobilu, ale taky negativní hysterie, která se projevovala v názoru „je to k ničemu a vůbec to nepoužívám“.

První představa je přehnaná proto, že hodinky nemůžou velikostí displeje konkurovat mobilu, což se Samsung pokouší řešit projekční technologií, kdy promítá obraz přímo na ruku nositele. 

Problém s ovládáním by se mohl řešit přes hlasové asistenty, jenomže jak první, tak i druhý přístup má svoje limity. Projektor na ruce vypadá bizarně a je prakticky jisté, že v denním světle nebude vidět, ovládání hlasem má zase ten problém, že to je dobrý doplněk, ale katastrofický primární systém ovládání, zvláště na veřejnosti. Reprák od Apple byl známý tím, že po aktivaci plnil příkazy kohokoliv, koho rozeznal, s Alexou si pokecá i papoušek.

V tomto okamžiku sice existují sporttestery bez displeje, ale to jsou specializovaná zařízení pro sběr pohybových dat, zatím ještě nejsme v situaci, kdy by existovala opravdu funkční bezdisplejová alternativa k chytrým hodinkám. Věc se má ale tak, že dlouhou dobu vypadaly zcela nereálně i běžné digitálky, protože před vývojem displejů s tekutými krystaly (LCD, Liquid Crystal Display) se používaly jen malé fluorescenční trubice, které měly řádově větší spotřebu.

Klasickým příkladem jsou Sinclair Black Watch (1975). Ty se prodávaly buď jako sestavené za 25 liber, anebo jako stavebnice za 18 liber, což by dle přepočtu na ceny roku 2021 vyšlo jako 190, respektive 140 liber. Svítící fluorescenční displej se vypínal a zapínal, při normálním použití hodinky vydržely jet na baterii asi týden, jak praví jejich majitel v tomto videu, „pokud s nimi šel spát, vybily se do rána“. A to se, prosím pěkně, nebavíme o akumulátorech, ale o jednorázových knoflíkových bateriích!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama