KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: dobrý základ

KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: dobrý základ | Kapitola 28

Adam Vágner

Adam Vágner

28. 12. 2020 03:00 49

Seznam kapitol

1. KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: představení 2. Konstrukce chladiče, konektory 3. Testovací sestava 4. 3D Mark Fire Strike a Fire Strike Extreme 5. 3DMark Time Spy a Time Spy Extreme 6. Aliens vs. Predator 7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Far Cry New Dawn 10. GTA V 11. Metro Exodus, bez ray tracingu 12. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 13. Shadow of the Tomb Raider, DXR, DLSS 14. The Division 2
15. The Witcher 3 16. World of Tanks 17. Chování boost v AvP 18. Chování boost v F1 2020 19. Boost v Metro Exodus 20. Boost ve World of Tanks 21. Spotřeba sestavy 22. Poměr výkon/watt, náklady na provoz 23. Chování ventilátorů 24. Hlučnost 25. Teplota GPU 26. Průměrný výkon 27. Cena, poměr cena/výkon 28. Závěrečné shrnutí

Podíváme se na další model GeForce od u nás nepříliš známé značky KFA2. Z novinek možná znáte spíše výrobce, který za ní stojí – společnost Galax. Jde o tradičního výrobce grafických karet, který si pro evropský trh zvolil právě značku KFA2. RTX 3070 EX Gamer nabízí zajímavý mix vysokého výkonu a nepříliš hlučného chladiče.

Reklama

Poměr cena/výkon se za současné situace nedá moc řešit. Oficiální ceny jsou naprosto jinde než ceny tržní, a ani ty tržní prodejci bohužel většinou nezveřejňují. Testovaný model se vyskytl jen na heuréce, ale bylo to už v polovině prosince a jen na pár dní, kdy jej v nabídce měla T.S.Bohemia. Ta jako jeden z mála větších e-shopů ceny zveřejňuje, ale s přirážkou několika tisíc proti ostatním. Radši nemyslet na to, že oficiálně má RTX 3070 začínat na čtrnácti tisících. Aktuálně už jsou ceny o něco nižší.

Karty KFA2 se řadí k těm levnějším. Výrobce nabízí i modely s menším a levnějším chladičem, takže se dá předpokládat, že u výše taktovaného varianty s tříventilátorovým chladičem se dostaneme zhruba na průměrné ceny průměrných modelů. Pokud by se cena pohybovala na úrovni prémiových modelů u nás populárních značek, nemělo by smysl testovanou kartu upřednostnit. Z provedení karty se ale nezdá, že by si výrobce dělal takové ambice.

Dobré je, že z hlediska hlučnosti chladiče v zátěži po zahřátí karty se řadí k těm lepším. Regulaci nelze bohužel nastavit tak, aby byla tichá (přinejmenším se stávajícím BIOSem). Při minimálních 30 % výkonu běží ventilátory rychlostí kolem 1350 ot./min, při nichž jsem naměřil hlučnost 36,8 dBA. Jakmile se pokusíte odstavit automatiku a regulovat otáčky ručně, pod tuto hodnotu se nedostanete. A problémy to dělá i při nižší zátěži, kdy se teplota čipu pohybuje jen na hodnotách blízkých teplotě pro spínání ventilátorů – karta cyklicky přechází mezi tichým pasivním chlazením a slyšitelným aktivním chlazením. Vyřešit to může i nová revize s jinými ventilátory, které by se rozjížděly na nižších otáčkách.

Není to problém v levnějšich sestavách, které mají ve skříni jen dodávané systémové ventilátory bez regulace, tam se to většinou díky nevelké hlučnosti karty za ostatními ventilátory ztratí. V tišších počítačích, které mají systémové ventilátory regulované přes desku, nebo které mají kvůli nižší hlučnosti více systémových ventilátorů na nižších otáčkách, už ale bude zapínání a vypínání ventilátorů na grafice slyšet víc než systémové chlazení.

Jinak je chladič výkonný, i v dlouhodobé intenzivní zátěži běží ventilátory téměř na minimálních otáčkách kolem 1400–1500 ot./min, maximum mají na 2900 ot./min. Pokud nepatříte k těm, co hrají po nocích nenáročné hry a na nastavení regulace ventilátorů nesáhnou, kombinace nižší hlučnosti a vysokého výkonu vám bude vyhovovat.

Karta má i jednoduché podsvícení pomocí RGB LED – neumí sice krásné duhové přechody jako prémiové modely, ale na sladění barev se zbytkem sestavy to stačí. A pro větší efekt to můžete ještě podtrhnout podsvícenou vzpěrou.

KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz

Shrnuto jednou větou – v závislosti na ceně se karta se bude hodit do levnějších sestav, kde by mohla nabídnout dobrý poměr cena/výkon a nabídnout lepší hlučnosti než levné modely, pokud ale chcete tichou sestavu třeba na hraní po nocích, podívejte se raději po grafikách, u nichž mohou ventilátory běžet i na nižších otáčkách.

KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer
KLADY
KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz
KFA2 GeForce RTX 3070 EX Gamer: dobrý základ
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Výkon srovnatelný se špičkovou GeForce RTX 2080 Ti minimální otáčky ventilátorů výrazně hlučnější než u většiny karet
Poměr cena/výkon proti minulé generaci je slyšet cívky
Bez zátěže pasivní chlazení, v zátěži patří k tišším 8 GB paměti
Chladič má velkou rezervu  
Tovární přetaktování  
CUDA, DLSS 2.x, ray tracing, Reflex, Broadcast, DX12 Ultimate  
Příznivá spotřeba  
   
Hrubě orientační cena s DPH: 18 500 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama