Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 11. 2009 01:00 48

Seznam kapitol

1. Co se děje na trhu s disky 2. Kingston SSD Now V 40 GB 3. Patriot Warp Extreme v2 32 GB 4. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 5. h2benchw
6. PCMark 05 7. PCMark Vantage 8. FC Test 9. Praktické zkušenosti s disky 10. Zhodnocení a závěr

Vývoj flashových pevných disků jde kupředu doslova raketovým tempem. Rychlosti přenosu dat se u nich běžně pohybují v řádech stovek MB/s a přístupové doby jsou na úrovni RAM. Jen ty ceny jsou stále poměrně vysoké, nebo ne? Co byste říkali na SSD za dva tisíce? Že je to nereálné? Není, cena těch dnes testovaných je právě taková.

Reklama
Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsou tomu necelé tři měsíce, co jsme vám přinesli velký srovnávací test pevných disků klasické konstrukce. Ten jasně ukázal, že zatímco kapacita roste a cena se u těchto datových úložišť stále snižuje, s přenosovými rychlostmi tomu tak není. Za poslední rok se přenosové rychlosti disků klasické konstrukce téměř vůbec nezvýšili, výrobci v této kategorii doslova kapitulovali. Důvod? Boj s flashovými disky je v této oblasti předem prohraný a je jen otázka času, než se tato nová datová úložiště uchytí na trhu. A ta doba nastane ve chvíli, kdy si bude moci dovolit každý z nás. Pak bude jediným důvodem pro koupi disku klasické konstrukce zejména vyšší kapacita a pravděpodobně se dostaneme do doby, kdy bude běžné mít doma flashový pevný disk jako systémový disk a krabičku s elektromagnetickým kotoučem jako datové úložiště.

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se podíváte na náš poslední test SSD Intel X25-M 34 nm, mohlo by se zdát, že tato doba je stále poměrně vzdálená. Ano, druhá generace SSD do Intelu je doslova skvělá, drtí veškerou konkurenci rozdílem třídy, má kapacitu 160 GB a milion dalších výhod, jenže je tu jedna věc, kvůli které se toto skvělé SSD nikdy nerozšíří. Ano, je to cena. Přeci jen kdo z nás si může dovolit či chce dát do systémového pevného disku přes deset tisíc korun? Vypadá to tedy, že na běžně cenově dostupné SSD si ještě nějakou dobu počkáme. Nebo ne?

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ne tak docela. Cenově dostupné SSD už na trhu totiž jsou, stačí pouze hledat. Nemají sice kapacitu z řádech stovek GB a výrobce u nich neudává rychlost čtení atakující hranici možností SATA druhé generace, nicméně i tak vypadají tyto levné flashové disky více než zajímavě. Při ceně stejné jako 1TB disk klasické konstrukce by měly být výrazně rychlejší nejen díky přístupové době, ale také sekvenčně. Jen jejich kapacita pochopitelně není 931 GB, ale cca pětadvacetina této hodnoty. Nicméně i 40 GB by na operační systém Windows 7 a pár programů k tomu mělo hravě stačit. Nuže, má smysl po nejbližší výplatě běžet ke svému prodejci HW pro jedno takové levné SSD? Dnes to zjistíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama