Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku? | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

30. 11. 2009 01:00 48

Seznam kapitol

1. Co se děje na trhu s disky 2. Kingston SSD Now V 40 GB 3. Patriot Warp Extreme v2 32 GB 4. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 5. h2benchw
6. PCMark 05 7. PCMark Vantage 8. FC Test 9. Praktické zkušenosti s disky 10. Zhodnocení a závěr

Vývoj flashových pevných disků jde kupředu doslova raketovým tempem. Rychlosti přenosu dat se u nich běžně pohybují v řádech stovek MB/s a přístupové doby jsou na úrovni RAM. Jen ty ceny jsou stále poměrně vysoké, nebo ne? Co byste říkali na SSD za dva tisíce? Že je to nereálné? Není, cena těch dnes testovaných je právě taková.

Reklama

Poznámka: testované flashové disky srovnávám s disky klasické konstrukce (velký test zde) a s SSD Intel X25-M druhé generace, který patří k nejrychlejším SSD vůbec (test zde).

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kratičké přístupové časy, to je největší síla flashových pevných disků. Disk od Kingstonu je na tom skvěle i ve srovnání se špičkovým Intelem. Naopak seeky disku Patriot jsou trochu horší, zejména při zápisu jsou výsledky slabé. To je dáno tím, že toto SSD používá paměti flash RAM, které neumí zapisovat na konkrétní místo v čipu, ale pouze do celého bloku dat (ostatní dva disky mají čipy VD RAM, které tímto problémem netrpí).

Kingston Now V a Patriot Warp — je libo SSD za lidovku?
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk Kingston mne překvapil svoji obrovskou rychlostí v sekvenčním čtení, místo výrobcem udávaných 170 MB/s jsem naměřil přes 230 MB/s! U SSD Patriot tomu bylo přesně naopak, místo 175 jsem změřil jen lehce nad 100 MB/s. Ještě horší to bylo se sekvenčním čtením, které oba disky zvládají výrazně pomaleji než tvrdí marketingové letáky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama