Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD | Kapitola 5

Tomáš Hort

Tomáš Hort

2. 5. 2013 03:00 57

Seznam kapitol

1. Hlavně nepanikařit s výdrží NAND čipů 2. Toggle-Mode vs. ONFi NAND flash čipy 3. Kingston V300 – balení a SSD 4. Vnitřní část, Seagate 1 TB 5. Specifikace, záruka, firmware 6. Testovací metodika a sestava 7. Výsledky testů
8. Testy malých souborů I. (nejdůležitější) 9. Testy malých souborů II. (důležité) 10. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 11. Bodové hodnocení a syntetické testy 12. Praktické testy 13. Spotřeba, cena, hodnocení, klady a zápory

Kingston SSDNow V300 je levný SSD disk, který zatím jako jeden z mála modelů na trhu využívá nové 19nm Toggle-Mode NAND flash čipy od Toshiby. Jedná se o nástupce modelu V+200 a i přes svou nízkou cenu se zařazuje spíše do vyššího segmentu SSD. Jak si povede v testech nejen proti modernímu rychlému HDD?

Reklama

Specifikace, záruka, firmware

Pokud se podíváme na informace o SSD a výpis jeho SMARTu v programu CrystalDiskInfo, nevidíme nic speciálního. Potěší tradiční funkčnost Kingstonu v oblasti měření teploty, které podle mé zkušenosti odpovídá realitě. Pro představu uvádím společný obrázek ze tří diagnostických programů.

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Do prodeje se zatím dostali tři velikostní verze V300 – 60, 120 a 240 GB. Rozdíly ve specifikacích jsou mezi nimi malé. Pokud nepočítáme hodnoty IOPS, které jsou pro 4K souborů pro menší verze výkonnější v zápisu, tak platí, že čím větší, tím o něco výkonnější (kvůli lepšímu využití prokládání - interleaving). Celé to shrnují specifikace z webu výrobce:

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Maximální rychlost čtení a zápisu by měla být okolo 450 MB/s a spotřeba maximálně okolo dvou wattů, což by byla reálně výborná hodnota. Zajímavě vypadá je uváděná hodnota maximální datové velikosti zápisu na SSD, což je aktuální trend výrobců, který má zabránit možnosti reklamovat výrobek při nesprávném využívaní na extremní zápis. Podle velikostí je to 32, 64 a 128 TB. U těchto hodnot výrobce zaručuje, že pokud nebudou překonány, platí na SSD záruka tři roky. U dnes testované 120GB velikosti bychom museli zapisovat denně přes 58 GB. To je v domácím použití extrémní a nereálné, takže se jedná o záruku opravdu dobrou.

Kingston V300 – nové levné SSD v souboji s plotnovým HDD
i Zdroj: PCTuning.cz

Od doby vydání Kingstonu V300 nebyl vydán žádný nový firmware, což ukazuje na slušnou kvalitu daného produktu už při vydání. Aktuální verze je tak stále 505ABBF0. Pokud by nový firmware vyšel, dělá se update pomocí utility, kterou jsem otestoval v recenzi předchůdce Kingstonu V+200. Stejně tak Kingston na svých stránkách nabízí ke stažení SSD Toolbox V1.0, který je však stále stejný už od svého vydání, takže ukazuje jen diagnostické hodnoty a nic jiného neumí. Tuto utilitu jsem představil v recenzi Kingstonu HyperX 3K.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama