Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně?

Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 7. 2016 03:00 38

Seznam kapitol

1. Velká britská katastrofa 2. Palba od pasu 3. Termonukleární bomba doma na koleně 4. Zpravodajství z lidu
5. Já jsem médium... 6. Když staří okrádají mladé... 7. Co psali jinde...

Tenhle rok jsem očekával s napětím, protože jde o rok, kdy si i politici uvědomí existenci Google bubble, Facebook bubble a dalších informačních bublin, ve kterých žijeme. Opravdová pecka přišla s Brexitem, který rozpálil média do ruda a ukázal jejich „pravou barvu“ a také ohromně odlišný charakter informací, která jimi tečou.

Reklama

A právě tohle je docela velký problém. Pokud se zabývají plytkými problémy, pitomostmi, pokud si vyhrožují mezi sebou právníky – zjevně aniž by s tím byť jen jeden měl nějaké praktické zkušenosti – je to ještě sranda. „Velké youtubové kauzy“ jsou v podstatě stejně směšné, jako když se štěňata tahají o sušenku. Podstatně horší následky to začne mít v okamžiku, kdy se nějaký youtuber rozhodne, že v podstatě je médium a zakousne se do většího sousta, jako je politika anebo business.

A k tomu časem nutně dojde, protože někteří youtubeři už přerůstají čistě komediální formát a naráží na reálný svět s reálnými problémy. Pokud neví, do čeho to vstupují, může jejich angažmá skončit obrovskou katastrofou. A to se stane, jak se stalo Keemstarovi z kanálu Drama Alert, který neprávem obvinil šedesátiletého streamera Tonyho jako sexuálního predátora. Keemstar si vůbec neověřil ani základní fakta – například že dotyčný sexuální predátor stále seděl ve vězení a veřejně obvinil zcela nevinného starého muže, který byl z návalu urážek diváků v šoku.

Je tedy celkem jasné, že stejně, jak existují „videocampy“, kde se dorost jezdí nechat poučovat, jak něco natáčet na YouTube, by mělo existovat nějaké vzdělávání pro youtubery, aby se dozvěděli, co si vlastně můžou dovolit natáčet a co už je za hranou.

Jak funguje právo, etika, co to je zodpovědnost a tak dále. Zatím se youtubovské elity opájejí tím, že mají svoje „rodiny“ a „army“ a že když se do nich naveze nějaká firma, tak poručí svým plukům osmiletých, aby bombardovaly jejich nepřátele gramaticky ubohými a obsahově zcestnými emaily, ale to dělají jenom proto, že zjevně ještě nešlápli na kuří oko někomu, kdo je skutečně schopen s nimi hrát a vyhrát.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama