Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně?

Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 7. 2016 03:00 38

Seznam kapitol

1. Velká britská katastrofa 2. Palba od pasu 3. Termonukleární bomba doma na koleně 4. Zpravodajství z lidu
5. Já jsem médium... 6. Když staří okrádají mladé... 7. Co psali jinde...

Tenhle rok jsem očekával s napětím, protože jde o rok, kdy si i politici uvědomí existenci Google bubble, Facebook bubble a dalších informačních bublin, ve kterých žijeme. Opravdová pecka přišla s Brexitem, který rozpálil média do ruda a ukázal jejich „pravou barvu“ a také ohromně odlišný charakter informací, která jimi tečou.

Reklama

Poslední roky se nemůžu zbavit pocitu, že se klasická média pokouší soutěžit se sociálními sítěmi hlavně rychlostí a stále věří, že můžou mladé čtenáře a diváky získat zpět, pokud budou fungovat podobně. Nemyslím si to. Naopak jsem přesvědčen, že by se měli vrátit k fundamentům a nabízet kvalitně zpracovaný a odvážný investigativní obsah pro menšinu, kterou to zajímá.

Nevěřím tomu, že by sociální sítě a video mohly v tomhle směru klasická média nahradit. Tohle tvůrci z moderních médií neumí a jen tak brzy to dělat nezačnou. Nová média jsou příliš odtržená od reality a žijí hlavně z přebírání obsahu odjinud – a s tím, jak algoritmy informace filtrují a směřují, se problém bude spíš zhoršovat. Moderní trend, kdy se novinařina dělala prohledáváním webu proto, aby to bylo rychlé a levné, je prostě špatný.

Klasická novinařina umírá. Ať žije... co vlastně?
i Zdroj: PCTuning.cz

Spousta tvůrců pro sociální sítě má nějaký názor, ale většinou ho jenom ilustruje argumenty, které jim vyhovují. Nemají ani schopnosti, ani ochotu pracovat na složitých a dlouhodobých tématech, spíš jenom shrnují to, co se dočetli jinde.

Klasická žurnalistika může přežít, pokud se soustředí na to, co mladí tvůrci neumí anebo nechtějí dělat – zabývat se složitými věcmi, vyžadujícími hluboké znalosti anebo množství práce. Právě tohle vede k odhalování závažných kauz, které má šanci změnit svět. Tohle ta těžká a někdy nebezpečná práce, kterou žádné sociální video challenge nikdy nenahradí. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama