Konec programů ovládajících podsvícení? Barvičky brzo upravíte v nastavení Windows
i Zdroj: Microsoft
Novinka Konec programů ovládajících podsvícení? Barvičky brzo upravíte v nastavení Windows

Konec programů ovládajících podsvícení? Barvičky brzo upravíte v nastavení Windows

David Jiránek

David Jiránek

10. 2. 2023 17:30 2

Nastavitelné podsvícení příslušenství bez nutnosti stahovat software od výrobce? Brzy možná realita. Microsoft totiž hodlá funkci zabudovat přímo do Windows 11. Naznačuje to nové nastavení v poslední vývojářské verzi operačního systému.

Reklama
Reklama

Corsair iCUE, Razer Synapse, Logitech G HUB, SteelSeries GG, HyperX NGENUITY. To je výčet jen několika málo programů, kde si můžete nastavit podsvícení periferií. Ve valné většině případů jde o programy, které vám nonstop běží na pozadí a berou malá procenta výkonu. Jenže u slabých sestav a v případě kombinace několika programů může jít o velký zásah do výkonu vašeho počítače. Naštěstí by tento scénář mohl být již brzo minulostí.

Podle obrázků od uživatele Albcore se v nejnovějším buildu Windows 11 objevilo nastavení upravující podsvícení různých periferií. Konkrétně jsou zde zmíněná zařízení od Asusu (ROG Srix HS), Elgata / Logitechu (Stream Deck), nejmenovaná herní klávesnice a myš. Implementace nastavení do Windows by tak měla být kompatibilní s řadou výrobců a druhů periferií.

U jednotlivých produktů lze upravovat efekty, sílu podsvícení, rychlost efektu, barvu a nechybí ani synchronizace s tématem Windows.

Naopak zde nevidíme nastavení podsvícení u komponent a obecně zařízení, která se nepřipojují přes USB. Barvu větráčků, světel na základní desce nebo na RAM měnit zatím nejde.

Nutno dodat, že nová funkce není oficiálně potvrzená ze strany Microsoftu. Ačkoliv ji v testovacím buildu Windows 11 nalezneme, do ostré verze se nemusí vůbec dostat. V tomto případě by to ovšem byla škoda.

Aktuálně existují programy, kde lze měnit podsvícení řady příslušenství od různých firem. Například OpenRGB a SignalRGB. V první případě se dokonce jedná o open source software. Druhá varianta je z části zdarma.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama