Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“

Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 4. 2015 03:00 24

Seznam kapitol

1. Integrace 2. K zpátky k „jednoduchosti“ 3. Lehké pro konstruktéry, peklo pro majitele 4. Souboj modularity a uzavřenosti 5. Loupání místo šroubováku, lepidlo místo šroubků 6. Proč si to nezkomplikovat

Na předváděčce Kingston v úterý 14. dubna nám ukazovali vyšperkované skříně, nová sluchátka i disky SSD. Na mě ovšem udělal dojem hlavně maličkatý SSD PCIe disk ve formátu M.2. A nejen on, hlavně adaptérová karta pro PCIe slot, se kterou na rozdíl od starších řešení všechno vypadalo úžasně jednoduše.

Reklama

Moderní SSD disky fakticky narazily na bariéru danou propustností rozhraní SATA. Pro běžné uživatele je to zatím bariéra celkem nevýrazná, vždyť stále najdeme levné počítače, které jsou vybaveny jenom klasickými harddisky s rychlostí do nějakých 180 MB/s. Pokud upgradujete na moderní výkonné SSD, je to solidní výkonový nárůst: Nový HyperX Savage nabídne až 560 MB/s čtení a 530 MB/s zápis. Velmi slušné zrychlení!

Nový PCIe disk HyperX Predator je i na poměry dnešních špičkových SSD disků pořádně rychlá potvora – 1400 MB/s čtení, 1000 MB/s zápis. Formát M.2 je přitom tak kompaktní, že se dá snadno montovat i do all-in-one strojů, notebooků a Mini PC (to jsou takové ty maličké kuličky a kostičky, které ani jako PC nevypadají).

Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“
i Zdroj: PCTuning.cz

Experti z Kingstonu ale upozorňovali na to, že není M.2 jako M.2 – nestačí, že na motherboardu máte slot pro M.2, pro provoz PCIe Predatora M.2 musí také podporovat zapojení v režimu PCIe. Pokud slot M.2 podporuje pouze standard SATA, nebude to fungovat.

Dalším fíglem je to, že u disků pro PCIe musíte mít v počítači k dispozici dostatek linek (lanes) PCIe. Slot M.2 v režimu PCIe využívá až čtyři linky standardu PCIe 2.0. Pokud na desce slot M.2 nemáte, anebo nepodporuje režim PCIe, SSD lze do počítače namontovat se speciální kartou přímo do slotu PCI Express.

Pokud si stavíte výkonný stroj, můžete při výběru procesoru přihlížet čistě k přetaktovatelnosti, poměru cena/výkon anebo cena/výkon po přetaktování. Jenomže levnější procesory mají také méně linek PCIe – zatímco dražší Intely pro špičkovou platformu LGA 2011-v3 nabízejí 40 linek PCIe 3.0 a nižší modely alespoň 28, u LGA 1150 pro střední a nižší třídu už mají procesory jenom 16. Ty bývají určené pro dlouhé sloty PCIe ×16.  Pro všechna další zařízení na desce a konektory mají novější procesory obvykle už jen osm pomalejších linek 2.0.

Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“
i Zdroj: PCTuning.cz

A počet linek může být problém paradoxně u výkonných sestav postavených na platformě LGA 1150, které mají osazenou samostatnou grafickou kartu. Pokud byste chtěli použít kartu pro slot PCIe, moc desek, které by měly slot PCIe ×4, mezi nimi nenajdete. Většinou to bude znamenat použití slotu PCIe ×16, který se o linky dělí s grafikou. A co teprve pokud budete chtít takových SSD osadit víc.

Nicméně zpět od klasických ajťáckých problémů s provozem nových hraček! To, co mě nadchlo a ohromilo, je právě fascinující zjednodušování technologií, které bylo vidět na PCIe adaptéru pro Predatora.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama