Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“

Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“ | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 4. 2015 03:00 24

Seznam kapitol

1. Integrace 2. K zpátky k „jednoduchosti“ 3. Lehké pro konstruktéry, peklo pro majitele 4. Souboj modularity a uzavřenosti 5. Loupání místo šroubováku, lepidlo místo šroubků 6. Proč si to nezkomplikovat

Na předváděčce Kingston v úterý 14. dubna nám ukazovali vyšperkované skříně, nová sluchátka i disky SSD. Na mě ovšem udělal dojem hlavně maličkatý SSD PCIe disk ve formátu M.2. A nejen on, hlavně adaptérová karta pro PCIe slot, se kterou na rozdíl od starších řešení všechno vypadalo úžasně jednoduše.

Reklama

PCIe karet tu už bylo několik, jmenovitě je za nemalý peníz nabízelo už před lety OCZ, na PC Tuningu jste zase mohli před nějakým časem vidět třeba test Asus RAIDR Express. Nejstarší PCIe SSD karty byly výkonné, ale velké a složité, kdysi měly dokonce pomocný SATA konektor, aby z nich bylo možné nabootovat. Starší generace karet vnitřně využívala RAID 0, což jste mohli udělat i s běžnými SSD SATA disky a získat podobný výkon levněji.

Navíc, jak podotkl jeden recenzent OCZ RevoDrive, řešení se SATA RAID 0 disky nabízí ještě jedno plus: Až upgradujete na něco rychlejšího, můžete původní SATA disky dát třeba do laptopu, což s PCIe kartou nejde.

Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“
i Zdroj: PCTuning.cz
Krása jednoduchosti, aneb o hardwaru bez „zbytečností“
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus RAIDR Express

Nový PCIe M.2 form faktor je univerzálnější a lepší. PCIe karta je opravdu jenom adaptér, což je vidět jak na jejím jednoduchém zapojení, tak i na ceně – Predator s adaptérem vás vyjde jen o 300 Kč dráž, než samotné PCIe M.2 SSD. Dostanete kartičku, kterou si zamontujete do all-in-one, notebooku i desktopu. Osobně se mi líbí i to, že M.2 kartu můžete do počítače často přišroubovat, takže její spojení je mechanicky pevné.

A tady je to skutečné kouzlo technologického pokroku: Zjednodušování. Občas hudrám na ztrátu opravitelnosti a nemožnost sborky a rozborky strojů, což jsem vždy miloval. Jenomže ono to má i svoje plusy: Nemodulární koncept je jednodušší, mechanicky spolehlivější a uživatel si s ním nemusí lámat hlavu. Ve skutečnosti si s tím ani odborný uživatel nemůže lámat hlavu, protože není jaksi s čím. Pokud je v zařízení jedna deska a ta se pokazí, putuje na reklamaci k výrobci. Samozřejmě, hardware uvnitř počítače není jednodušší, ani software není jednodušší, ale tahle složitost je skrytá v hluboké integraci a pod mnoha vrstvami API.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama