Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu

Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 1. 2018 03:00 101

Seznam kapitol

1. Když se o bitcoin zajímá už i holič 2. A kolik dáte? 3. Kryptoměny jsou kryté ...? 4. Bezpečné i nebezpečné, složité... 5. Regulace visí ve vzduchu 6. Džungle

Rozhodli jste se nakoupit si kryptoměny? A nebo jste už nějaké nakoupili? A nebo jste jimi chtěli zaplatit? A co grafiku, nechtěli jste si v povánoční slevě koupit grafiku? Pokud se o některou z těchto oblastí zajímáte, jistě nestačíte žasnout. Názory expertů se přitom liší: Někdo dnešek považuje za krizi, další za příležitost a někomu to přijde zcela normální. Vyberte si mezi názory ten, který vám nejvíce vyhovuje!

Reklama

Mezitím přišel rok 2017 a ti, kteří bitcoinu věřili celá léta, ho začali prodávat nezřídka Asiatům, kteří objevili kryptoměny jako zajímavou metodu, jak ukrýt svoje peníze před místní Stranou a Vládou. Pseudonymita bitcoinu je pro státy velký problém, protože s bitcoinem se lépe utíká než s valníkem zlatých cihel – a když na to přijde, může se dále zhodnocovat a použít přímo jako platidlo.

Za extrémně vtipné považuji to, že zatímco před nedávnem se bankéři tvářili, že všechno je to jenom letadlo, dnes dokonce nabízejí bitcoinové futures, což považuji za opravdový gól: Bankéři nás zároveň upozorňují na to, že kryptoměny nemají intristickou hodnotu (což je pravda), v důsledku čehož je jejich hodnota tvořena pouze setkáváním nabídky a poptávky a je tedy turbulentní (což je taky pravda), ale neváhají nabídnout futures, tedy kontrakt na prodej či nákup za dohodnutou cenu v budoucnosti.

Zde je na místě zopakovat, co je to intristická hodnota a co je to koncept fiat směnného prostředku. Intristická hodnota věci odpovídá praktické hodnotě věci. Koku rýže (asi 280 litrů) byla jednotka, ve které japonský lenní pán vyplácel svoje samuraje.

Byla to zároveň směnná jednotka, ale taky jídlo, což se hodí, protože zlato, hotovost a ani kreditku jíst nelze. I když se trh s rýží totálně zasekne, stále ji můžete jíst, pokud ji máte. Intristickou hodnotu mají ale jen takové věci, které fyzicky držíte, protože to, že máte koupený kus tankeru s ropou, který si plave v Indickém oceáně, vás v případě místní energetické krize neohřeje.

Zlato má ještě nějakou svoji vlastní hodnotu, protože se díky svým fyzikálním a biologickým vlastnostem dá použít například v elektrotechnice anebo zubařství, kde je užitečné. Větší část jeho hodnoty je ale ve fiat formě, kdy si ho kupujete či přijímáte proto, že věříte, že ho můžete zase prodat anebo si za něj něco koupit. Většina zlata, které se dnes obchoduje, ve skutečnosti neexistuje a vyměňujete si jen takové přísliby o zlatu, asi jako ty, které byly kdysi napsané na bankovkách.

Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu
i Zdroj: PCTuning.cz

By Eric A. Hegg - Eric A. Hegg Photographs, Public Domain, Link

Většina věcí má intristickou hodnotu, která se může podle situace radikálně měnit. Pokud jste byli bílí farmáři ve Rhodesii, měli jste pocit, že farma má určitou hodnotu, což vám ale vyvrátily černošské Lidové milice anebo co to bylo za africko-bolševické pokrokářství. V případě krize jsou pozemky i reality nepraktické a obvykle o všechno přijdete, o čemž se přesvědčila například ruská šlechta v roce 1918. O něco lépe se utíká s lehčími a skladnějšími nositeli hodnoty, jako jsou například drahokamy, ale jak se o tom přesvědčila carská rodina, občas se pašované diamanty díky svým fyzikálním vlastnostem mohou proměnit na ekvivalent neprůstřelné vesty, takže vás pokrokoví lidé světa musí dorazit bajonetem.

Umění a sběratelské předměty mají jistou intristickou hodnotu, například automobilovým veteránem se stále svezete, ale například taková Mona Lisa od Leonarda da Vinciho je poměrně malá a v případě krize má jen zanedbatelnou výhřevnou hodnotu. Většina hodnoty takových předmětů je opět ve víře, že najdete někoho, kdo za ně bude ochoten zaplatit, protože základem jejich hodnoty je především jejich unikátnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama