Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu

Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 1. 2018 03:00 101

Seznam kapitol

1. Když se o bitcoin zajímá už i holič 2. A kolik dáte? 3. Kryptoměny jsou kryté ...? 4. Bezpečné i nebezpečné, složité... 5. Regulace visí ve vzduchu 6. Džungle

Rozhodli jste se nakoupit si kryptoměny? A nebo jste už nějaké nakoupili? A nebo jste jimi chtěli zaplatit? A co grafiku, nechtěli jste si v povánoční slevě koupit grafiku? Pokud se o některou z těchto oblastí zajímáte, jistě nestačíte žasnout. Názory expertů se přitom liší: Někdo dnešek považuje za krizi, další za příležitost a někomu to přijde zcela normální. Vyberte si mezi názory ten, který vám nejvíce vyhovuje!

Reklama

Nevěřím tomu, že by se situace nějak dramaticky změnila, protože i když kryptoměny skáčou nahoru a dolů, jejich cenová úroveň se drží stále hodně vysoko, takže těžaři mají stále motivaci nakupovat. Plus: Zatímco bitcoin se nejčastěji těží přes specializované ASICy, které dosáhnou na desítky terahashů za sekundu, alternativní kryptoměny jsou nezřídka algoritmicky navrženy tak, že to přes ASICy nejde a nejlepším řešením je farma založená na GPU. A pokud zájem o alternativní měny poroste, poroste i zájem o GPU.

Kryptokrize: Bez grafiky i bez bitcoinu
i Zdroj: PCTuning.cz

Plus: Počet fabů, které jsou schopné vyrábět tak komplexní čipy, je jenom omezený. Faby jsou extrémně drahé, staví se roky a pokud jsem správně informován, každá taková továrna přijde až na 10 miliard USD, což opravdu není zanedbatelná položka. Pokud faby jedou na hraně své produkční kapacity už dnes, neexistuje jednoduchý způsob, jak jejich produkci navýšit. To v praxi znamená, že můžeme očekávat nárůst ceny grafických karet, což trápí hráče, ale ne minery, kterým je to relativně jedno.

S rostoucím počtem kryptoměn a nárůstem požadavků na distribuovaný výpočetní výkon jednoduše nevidím způsob, jak by se problém mohl rychle vyřešit, tedy kromě toho, že AMD a Nvidii to přestane bavit a nějakým způsobem zablokují využití GPU pro obecné výpočty – anebo alespoň od sebe oddělí čipy pro GPU výpočty a grafické čipy. Osobně nevěřím, že by jednoduché řešení fungovalo, protože se staví 1) proti spoustě chytrých lidí, kterým 2) jde o peníze. Navíc, 3) firmám může být jedno, komu je prodávají, protože jejich cílem je prodávat čipy, nikoliv hledat sociální harmonii mezi hráči a těžaři.

Poté, co se ekonomové probrali ze zimního spánku, přestali se kryptoměnám smát a začali naopak vytvářet katastrofické scénáře toho, jak se změní v další katastrofu, cítím ve vzduchu nové regulace. Nemyslím, že by nějak zásadně fungovaly, spíš si myslím, že si bankéři říkali, že jde o okrajový problém a že se stejně bez nich nic nepovede. Jejich současné nářky přikládám tomu, že jim došlo, že to nemají pod kontrolou. Nikdy jim nevadilo, že sami na bublinách bohatnou, u téhle jim vadí hlavně to, že ji neřídí, ale jsou spíš diváky.

Plch velký při zimním spánku, Autor: Krzysztof Dreszer – Vlastní dílo, GFDL, Odkaz 
i Zdroj: PCTuning.cz
Plch velký při zimním spánku, Autor: Krzysztof Dreszer – Vlastní dílo, GFDL, Odkaz 

Četl jsem vize, které slibují téměř konec světa. Osobně si myslím, že kryptoměny jsou složité a náročné na pochopení, ale velmi pravděpodobně férovější než fiat peníze, které si státy můžou vytahovat jako králíky z klobouku – a současné krize, tedy realitní bublina a kryptoboom jsou snahou těch bohatých nepřijít o celé své bohatství a spíše než do rukou bankéřů, kteří vyrobili v roce 2009 zatím poslední krizi, se pokoušejí nějak uložit hodnotu svého bohatství, což tlačí cenu kryptoměn a poptávku po výkonných komponentách nahoru. Kdo by se jim divil.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama