ktery-procesor-je-lepsi-34-procesoru-v-10-testech
Hardware Článek Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech | Kapitola 6

Štefek Petr

Štefek Petr

16. 4. 2007 01:00 122

Seznam kapitol

1. Průvodce světem výkonů procesorů 2. 3DMark 06 - CPU Score 3. Rendering - 3D Studio Max 8 4. Adobe Photoshop CS2 5. AVG File Scan
6. Multimedia - převod videa a zvuku 7. Výkon procesoru a hry 8. Kancelářské nasazení - PC Mark 05 9. Závěr - pro každého něco...

Dnešní článek je tak trochu výjimečný, neboť se jedná o menší hitparádu 34 modelů procesorů v 10 testech a pomůže vybrat ten správný procesor pro Vaše potřeby, ať už jste profesionál či hráč. Zastoupena je i zbrusu nová platforma AMD 4x4 jako soupeř Intelu a jeho quad-core.

Reklama

Ve všech testech které v této kapitole následují platí, že na ose x je čas (doba trvání převodu) - čím je sloupek kratší, tím je procesor výkonnější.

DivX 6.2 - převod videa

DivX je značka produktů vytvořených společností DivX, Inc., včetně obrazového kodeku kompatibilního se standardem MPEG-4. Jeho popularita však vedla i k tomu, že velká část moderních DVD přehrávačů podporuje přehrávání filmů kódovaných kodekem DivX.

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Co vyjadřuje výkon v DivX?

Pro nás je důležité, že v posledních verzích kodeku DivX (Pro) se jedná o vysoce laděný, pro různé platformy optimalizovaný kód. Využívá se jak vícejádrových procesorů (dual-, quad-core), Hyper Threadingu (pro Pentia 4), tak optimalizací instrukčních sad (SSE, SEE2...).

Programátoři velmi dřeli na optimalizacích zaměřených, na v USA velmi populární, Pentia 4 (které se zde chovají jako dvoujádrové procesory). Je to jeden z testů, kde tyto procesory neividíte na konci výsledkové listiny, ale uprostřed pole.

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro rychlé enkodování do DivX (704x576 pixel - 25FPS) stačí libovolné rychlejší dual-core, ale prvenství drží čtařjádrový quad-core Core 2 Extreme QX6700. Rozdíl mezí nejrychlejším a nejpomalejším procesorem je při opravdu kvalitním převodu propastný. Přetaktované Core 2 Duo na hranici 3GHz ovšem může postačit stejně dobře jako mnohem dražší quad-core. U starší procesorů Pentium 4/D nebo jednojádrových Athlonů 64 si budete holt muset počkat delší dobu.

Xvid - převod videa (Open Source)

Xvid je knihovna pro enkódování video datových proudů do MPEG-4 ASP podobná komerčnímu DivX (oba projekty mají společné kořeny). Zatímco DivX je proprietární software, Xvid je svobodný software (Open Source) - na rozdíl od kodeku DivX se dá používat na mnoha různých operačních systémech a platformách.

Poznámka: oba kodeky Xvid a DivX vytvářejí kód kompatibilní s MPEG-4 AVC rozdílnými algoritmy a postupy (jedná se o ztrátovou kompresi, kde se kodek rozhoduje jak datový proud MPEG-4 sestaví, jaké použije optimalizace, jaké detaily zachová a co vypustí). Rychlost převodu není možné, bez porovnání kvality výsledného obrazu, přímo srovnávat! Hmmm. to vypadá jako námět na další článek.

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Co vyjadřuje výkon v Xvid?

Přes veškerou snahu už výsledný kód není tak entlich-pentlich optimalizovaný (všimněte si, že zde nevyhrálo čtyřjádro) - tým dbá jen na podporu hlavních rysů moderních procesorů. Navíc, protože se jedná o Open Source se na internetu nachází mnoho verzí kompilovaných s různými nastaveními překladače (compileru).

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako předchozí test, i Xvid (704x576pixel - 25FPS) preferuje architekturu Core 2 a podle toho vypadá i pořadí v testu. Na úplné špici se umístily dražší procesory Intel Core 2 v čele s "extrémním" a hodně drahým Core 2 Extreme X6800. Při sledování berte v potaz, že převod celého filmu bude v násobcích časů udávaných v grafu. Překvapením je,že i postarší Pentium 4 670 si vede velmi dobře, k čemuž mu domohl vysoký takt a dobrá implementace multimediálních instrukčních sad. Z grafu lez dobře vysledovat, že počet jader má pouze minoritní vliv na rychlost kódování.

MP3 Lame - převod do mp3

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Volně šířitelný MP3 kodér L.A.M.E. vznikl vývojem ze základního ISO modelu určeného pro vývoj komplikovanějších kodérů. LAME prochází neustalým vývojem a dnes se dá říci, že je na úrovni hojně využívaného komerčního Fraunhoferova kodéru a v některých bitkách o kvalitu ho dokonce poráží. LAME je vybaven vlastním psychoakustickým modelem GPSYCHO a nabízí velmi kvalitní variabilní datový tok (VBR).

Který procesor je lepší? 34 procesorů v 10 testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Z klasického hudebního CD uděláte MP3 o bitrate 192kBit/s v relativně krátkém čase na všech zúčastněných procesorech. Takže se nejedná o nikterak náročnou disciplínu. Opět můžeme prohlásit, že Intel Core 2 Duo je na vrcholu a modely AMD se vyrovnají pouze těm nejlevnějším variantám Core 2.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama