Ladíme paměť RAM a PATRIOT Viper 4 DDR4-3600MHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Ladíme paměť RAM a PATRIOT Viper 4 DDR4-3600MHz

Ladíme paměť RAM a PATRIOT Viper 4 DDR4-3600MHz | Kapitola 8

Petr Šaroun

Petr Šaroun

30. 9. 2019 20:00 56

Seznam kapitol

1. Paměti PATRIOT Viper 4 Blackout 2. Základní deska a základní takty pamětí 3. Výběr slotů 4. Aktualizace BIOS/UEFI počítače
5. Skutečná rychlost paměti 6. Rozumíme pamětem 7. Nastavujeme pamětem „správné“ parametry ručně 8. Nastavujeme pamětem „správné“ parametry automaticky

Cena pamětí DDR4 značně klesla, možná uvažujete o vylepšení své sestavy, nastal správný čas na článek o pamětech! Navíc máme cenově dostupné DDR4-3600, což už je solidní upgrade za starší moduly. Dnešní díl je pro začátečníky, vše se snažím ukázat názorně, ale na své si přijdou i zkušení matadoři.

Reklama

Nastavujeme pamětem „správné“ parametry automaticky

Automatické nastavení bývá mnohem výhodnější, začátečníci s ním „téměř“ neudělají chybu, ale všechno musí 100% fungovat. Osobně také doporučuji použít automatiku. Pokud nefunguje, přijde na řadu ruční úprava. Například místo DDR4-3600 nastavíte DDR4-3200 a napětí snížíte třeba na 1,3 V.

Takže jak na automatiku, podívejme se znovu do produktového listu našich Patriotů:

Datasheet pro PVB416G360C7K
i Zdroj: PCTuning.cz
Datasheet pro PVB416G360C7K

Paměti podporují XMP, tedy „Extreme Memory Profile“, což si přeložte jako extrémní paměťový profil.

Znovu se podívejme na datasheet desky:

Výpis z manuálu ASUS TUF GAMING X570-PLUS
i Zdroj: PCTuning.cz
Výpis z manuálu ASUS TUF GAMING X570-PLUS

Zatímco profily (2133/2400/2666) jsou považovány za „běžné“, O.C. profily lze považovat za „extrémní“. Extrémní profil má často vyšší než běžné napětí (1,2 V vs 1,35 V), vyšší než běžné frekvence atd. Co je důležité, XMP profily nelze garantovat! Testovaná paměť PATRIOT Viper 4 Blackout 3600MHz sice může ve většině dobrých desek běžet na 3600MHz, ale ve špatných deskách nemusí. Tím spíš té frekvence nemusí dosáhnout, pokud jsou ve slotu čtyři moduly! Nebo máte starší desku, která DDR4-3600 ani neumí.

Desky, ve výchozím nastavení, obvykle načítají „bezpečné profily“ a načtení XMP jim musíme nastavit.
Tato volba je tak zásadní, že je (jako jediná) i ve zjednodušené verzi setupu BIOS(UEFI)!

Nastavení rychlejšího profilu pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení rychlejšího profilu pamětí

Ona to je „poměrně“ bezpečná volba. Která „většinou“ funguje. Ale nesmíme zapomínat na slovíčka poměrně a většinou. A protože nestabilní paměť kazí „zážitek z užívání PC“ mnohem víc, než nižší takt pamětí, výrobce to nastavuje takhle. Když tomu někdo nerozumí, nechá paměť na výchozím profilu. Ostatní si paměti vyladí.

Nastavení rychlejšího profilu pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení rychlejšího profilu pamětí

Je mnohem bezpečnější použít profil XMP než nastavovat frekvenci a napětí ručně. Jenže, je tu to JENŽE!

Co znamená to „jenže“?

Jenže by mohlo znamenat horší desku nebo třeba použití čtyř modulů, pak tu jsou i další problémy.

Paměti máme v nové a slušné desce ASUS TUF GAMING X570-PLUS, která má u pamětí podporovaný profil DDR4-4400. Jinými slovy, profil DDR4-3600 by jí neměl dělat problémy, když umí až DDR4-4400.

Výpis z manuálu ASUS TUF GAMING X570-PLUS
i Zdroj: PCTuning.cz
Výpis z manuálu ASUS TUF GAMING X570-PLUS

Pokud deska XMP profil „oficiálně“ neumí (například by uměla maximálně DDR4-3000), dost možná budeme muset sáhnout po ručním nastavení taktu. Pokud deska umí maximálně DDR4-3200, ale já můžu mít paměti DDR4-3600 za stejnou cenu, proč si nekoupit ty lepší? Skutečnost nebývá tak horká, takových profilů může být v paměti víc a jen se použije jiný. Běžnější je, že vybraný XMP profil není dostatečně stabilní.

Postup je zřejmý, pokud deska XMP profil zvládne, použít XMP profil a důkladně, opravdu pořádně otestovat stabilitu PC. Pokud se objeví problémy, vložit paměti do slotů podle manuálu a pokud ani to nepomůže, paměti nastavit ručně na nižší takt. Jak si pohlídat správné parametry, to si povíme příště.

Závěr

Nejprve krátké shrnutí:

  • Redakce nenese žádnou zodpovědnost za nastavení a zásahy, které provedete.
  • Nastavením příliš vysokého napětí, můžete zničit paměť nebo si poškodit procesor.
  • Existuje dost vysoká šance, že paměť, která v počítači dobře funguje na základní frekvenci, bude po přetaktování na XMP profil zlobit. Testování je nezbytné!
  • Pokud nastavíte jiný profil pamětí, musíte ověřit jejich stabilitu. Testování je skutečně nezbytné!

Příště si ukážeme, jak ověřit stabilitu paměti, překontrolovat nastavené parametry a uděláme si výkonové testy. Mám v rukávu pár specialitek. Dnešní díl byl pro začátečníky, snad vás zjednodušený výklad neurazil a odpustíte mi, že jsem ani jednou nepoužil termín jako Single Rank nebo frázi „pro AMD Samsung B-die“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama