Ladíme paměť RAM – testy stability a testy rychlosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Ladíme paměť RAM – testy stability a testy rychlosti

Ladíme paměť RAM – testy stability a testy rychlosti | Kapitola 4

Petr Šaroun

Petr Šaroun

2. 10. 2019 03:00 18

Seznam kapitol

1. Paměti PATRIOT Viper 4 Blackout 2. Informace o paměťových modulech 3. Další nástroje a možnosti 4. Test paměti 5. Test stability pod Windows
6. Testy paměťové propustnosti 7. Další testy 8. Testy Šifrování 9. Testy RealBench

Dnes nás čeká dokončení článku o paměti RAM. Nejprve si o paměťových modulech zjistíme nějaké podprobnosti, zkontrolujeme a případně upravíme jejich nastavení, pak otestujeme stabilitu počítače. Při té příležitosti potrápíme nejen paměti a nakonec se ještě podíváme na rozdíly ve výkonu v několika testech.

Reklama

Test paměti

Operační paměť je důležitá a poměrně citlivá součástka, tím nemyslím na zničení (za svůj život jsem viděl poškozené asi jen čtyři moduly), ale citlivá na časování. Často se stane, že nějaká konkrétní paměť v nějaké konkrétní desce nefunguje správně. Především při výměně operační paměti je vhodné počítač otestovat.

Co od testu paměti očekáváme:

  • Pokud naše paměť není kompatibilní s deskou, chceme to vědět dřív, než uplyne lhůta na výměnu zboží.
  • Chceme vědět, že nám počítač nebude padat.

Zjevné, velmi zásadní, chyby paměti objeví dokonce i integrovaný test paměti ve Windows.

Diagnostika paměti systému Windows
i Zdroj: PCTuning.cz
Diagnostika paměti systému Windows

No, pokud k tomu chceme přistoupit „seriózně“, rozhodně potřebujeme lepší test.

Osobně doporučuji Passmark Memtest nebo původní Memtest. Původní Memtest je z roku 2013 a zrovna poslední verze 5.01 obsahuje chybu, kdy nelze zapojit víc jader. Ale funguje, což je hlavní.

Osobně používám jednak Passmark Memtest (verze zdarma má omezení na čtyři průběhy testu). Tak i starou verzi testu. Původní verze software běží, dokud ho nevypnete. Můžete testovat přes noc.

Stažení programu Memtest
i Zdroj: PCTuning.cz
Stažení programu Memtest

Vytváříme startovací USB s testem paměti

Instalačku stáhnete a rozbalíte do vlastního adresáře. Uvnitř najdete program imageUSB.exe, kterým vytvoříte startovací USB disk a pak samotný soubor memtest86-usb.img, který je zdroj (obraz) toho, jak má USB disk po úpravě vypadat. Prosté překopírování .img souboru na usb disk samozřejmě nefunguje. Img soubor je vzor (obraz), jakýsi recept, který se musí uplatnit.

Místo imageUSB.exe použiji Rufus, který také umí .ISO a .IMG soubory na USB disk nahrát tak, aby bylo možné počítač z takového USB disku spustit. Pozor, všechno z internetu kontrolujte na přítomnost virů!

Běžící program Rufus - vytvoření startovacího USB
i Zdroj: PCTuning.cz
Běžící program Rufus - vytvoření startovacího USB

Lidé dělají dvě následující chyby, méně zkušení překopírují archiv s testem přímo na FLASH disk ručně, bez utility RUFUS. To je jako místo bábovky servírovat recept na bábovku. Zkušenější se pokouší na USB disk RUFUSEM kopírovat soubor stále zabalený v archivu, to je pro změnu jako jíst tatranku i s obalem.

Většina testů paměti je nejprve v archivu, ze kterého se musí rozbalit, až pak tento „recept“ použít k vytvoření startovací USB flash, což zařídí třeba RUFUS. Naopak třeba u BIOSů stačí vzít čistou flash, naformátovat jí FAT32, rozbalit na ní archiv s biosem stažený z internetu a v BIOSu spustit aktualizaci.

Pro zajímavost, znám člověka, který utilitou RUFUS nahrával na flashku BIOS a divil se, že to nejde.

Připravený flashdisk máte v PC, typicky klávesou F12 z něj nastartujete a tady už vidíte běžící test:

Probíhající test paměti
i Zdroj: PCTuning.cz
Probíhající test paměti

Počet chyb je nula a musí být nula, v paměti nesmí být ani jedna chyba! Ve verzi zdarma test proběhne jen čtyřikrát, což je celkem otrava, nemůžete ho nechat běžet přes noc, ale pro rychlé otestování to stačí.

POZOR!

Mnoho profesionálů se nechá zmást a považují zde uvedenou rychlost za tu, na které paměť právě běží! Ve skutečnosti jsem ofotil obrazovku ve chvíli, kdy paměť jela jako DDR4-2133, tedy na výchozím profilu!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama