LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor

LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

17. 9. 2013 03:00 41

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Technologie vs. hráči 3. Bliká nebo nebliká? 4. Lightboost 5. Lightboost 2D hack
6. Výhody a nevýhody Lightboostu 7. Testování a srovnání Lightboost 8. Výběr LCD (nejen) z pohledu hráče 9. Technologie budoucnosti

Není to tak dávno, co jsme zde rozebrali fenomén taktování LCD panelů. Na kvalitních panelech (IPS a PLS) bylo možné dosáhnout vysoké plynulosti až 120 hertzů. Pořád však pohyblivý obraz nebyl tak ostrý jako na obrazovkách CRT. Technologie Lightboost to však od základů změnila – ukážeme si, jak ji využít pro co nejostřejší zobrazení.

Reklama

Milujeme 3D, ale nikdy jsme je nepoužili. Tak by mohla znít slova většiny hráčů vlastnící 120Hz monitor. Sám jsem se řadil donedávna do této kategorie. Měl jsem možnost otestovat aktivní 3D a v jedné větě bych tuto technologii shrnul jako atraktivní pro zážitkový obsah (filmy, singleplayer hry atd.), ale současně jako nedostatečně vyzrálou na dlouhodobé použití při multiplayeru. Mezi hlavní nedostatky řadím nízkou frekvenci zatmívání brýlí (50 až 60 Hz je opravdu málo), celkem nepohodlné a omezující brýle a to už vůbec neuvažuji nad tím, jak má člověk tuto technologii používat, pokud nosí dioptrické brýle.

Jak již bylo naznačeno, tak se nemusíme s Lightboostem omezit jen na 3D. Lze jí dnes již plnohodnotně využít ve 2D – od desktopu, přes filmy až po pravděpodobně nejvýznamnější cílové určení, a to jsou hry. Uživatelé si možnosti využití Lightboost pro dosažení perfektně ostrého obrazu v pohybu všimli už koncem minulého roku. Dokonce existovaly aktivity některých opravdu hardcore kutilů směřující ke tvorbě segmentového skenujícího podsvícení dříve, než byl Lightboost oznámen.

LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Instalace Lightboost režimů

Vzhledem k tomu, že oficiálně je tato technologie určena jen pro 3D, tak pro její aktivaci ve 2D režimu musíme provést některé specifické kroky. Dříve se jednalo o postup poměrně krkolomný, ale celkem nedávno vydal ToastyX (zodpovědný mimo jiné za vynikající CRU používanou k přetaktování LCD) aplikaci Strobelight LightBoost Utility, která umožní velmi komfortní přepínání mezi jednotlivými módy Lightboostu a vypnutím a zapnutím. Stačí nainstalovat Lightboost, restartovat a zapnout ovládací nástroj.

LCD ostřejší než CRT – jak na dokonalý herní monitor
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení Lighboost

Lightboost pro všechny

Monitorů s Lightboost technologií je zatím relativně málo, nicméně se na internetu objevují pokusy o přenesení výhod zatmívání obrazu i pro monitory bez Lightboostu. Hardwarová funkčnost je nahrazena modifikací softwaru. Nazývá se black frame insertion. Jak již název naznačuje, tak jde o to, že do obrazu jsou pravidelně vkládány černé snímky, které fungují jako umělé zatmívání obrazu. Používá se to u některých speciálních přehrávačů, které tak na 120Hz monitorech mohou dosáhnout velmi ostrého obrazu v pohybu.

Dle mého názoru ale převažují negativa, především už relativně nízká frekvence blikání. Pokud se však dočkáme v budoucnu opravdu rychlých panelů s velkými frekvencemi, tak i tento způsob by mohl být prakticky použitelný. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama