levne-vodni-chlazeni-od-aseteku
Novinka Levné vodní chlazení od Aseteku

Levné vodní chlazení od Aseteku

Moll

Moll

13. 4. 2008 00:00 13

Na serveru Hot Hardware se objevila recenze vodního chlazení od Aseteku, které je zajímavé především užitnou hodnotou vzhledem k nastolené ceně.

Reklama

Vodní chlazení se tradičně považuje za extrémní řešení určené spíše pro nadšence než pro masy obyčejných uživatelů PC. Jeho exkluzivita byla a do velké míry stále je podporována vysokou pořizovací cenou a náročností jeho instalace. V posledních letech se však vodní chlazení pomalu ale jistě přesouvá na pole mainstreamu - ceny klesají a instalaci zvládne i běžný zručnější uživatel se základními znalostmi.

Do tohoto prostředí vstupuje Asetek se svým výrobkem nazvaným poněkud neoriginálně "Low-Cost Liquid Cooling System" (LCLC) - tedy levný systém vodního chlazení. LCLC má ambice prodrat vodní chlazení ještě hlouběji do mainstreamu.

Levné vodní chlazení od Aseteku
i Zdroj: PCTuning.cz

3D model vodního chlazení Aseteku pro dvě CPU a dvě GPU


Podrobnou recenzi si můžete v případě dalšího zájmu prohlédnout na stránkách Hot Hardware, v této novince bych chtěl pouze vyzdvihnout některé základní vlastnosti. LCLC podporuje patice Intel Socket 775 a AMD Socket AM2 a vybrané grafické karty ATI a NVIDIE. Produkovaný hluk je nižší než 28dBA. Údržba je usnadněna tím, že jde o zcela uzavřený systém. Použitá kapalina je netoxická a nehořlavá. Základní konfigurace LCLC se skládá pouze z jednotky sjednocující pumpičku a vodní blok a dále z chladiče s větráčkem. Obě části jsou propojeny plastovou trubicí. LCLC je značně kompaktnější než tradiční vodní chlazení a bez potíží je umístíte do skříně velikosti mATX.

Levné vodní chlazení od Aseteku
i Zdroj: PCTuning.cz

Reálný obrázek nainstalovaného LCLC.


Uvádím graf chladícího výkonu LCLC v porovnání s systémy chlazenými vzduchem. Chlazeným procesorem je Intel Core 2 Duo E6850 (3.0 GHz) Dual Core (1333 MHz FSB).

Levné vodní chlazení od Aseteku
i Zdroj: PCTuning.cz

V tomto i v testech chlazení grafických čipů si LCLC vede velmi dobře, v případě chlazení procesoru se mu dokonce podařilo porazit SilverStone NT-06. A s použitím kvalitnějšího větráčku jeho výkon ještě poroste.

Doposud jsem pomlčel o ceně chladícího systému. LCLC systém s podporou pro jedno CPU získáte za lidových 70USD (asi 1100Kč). Na trhu je v současné době k dispozici několik chladících souprav v ceně kolem 100USD (asi 1600Kč), ale žádná z nich by se nedala nazvat výkonným produktem. To však neplatí o testovaném LCLC - fakt, že Hewlett-Packard použil LCLC ve své vlajkové lodi, herní sestavě Blackbird 002, je myslím významným argumentem vypovídajícím o kvalitách chlazení od Aseteku.

Podle Hot Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama