Lidé začínají mít strach - proběhla první konference ohledně vojenského využití AI
i Zdroj: Depositphotos
Novinka Lidé začínají mít strach - proběhla první konference ohledně vojenského využití AI

Lidé začínají mít strach - proběhla první konference ohledně vojenského využití AI

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

20. 2. 2023 19:50

A možná se bojí právem. Zcela racionální AI bez morálních zábran může v mžiku odsoudit lidstvo k zániku, jelikož není pro Zemi nijak přínosné.

Reklama

A ono to tak je. Vše co kdy člověk udělal a vymyslel nezlepšilo planetu jako takovou. Veškerá současná snaha o záchranu druhů, vyčištění oceánů, obnovu lesů a podobně je pouze smutnou snahou napravit obrovské škody, které lidstvo už napáchalo a bujaře páchá dál. Pokud na takový invazivní druh s destruktivními sklony pohlédne AI nezaujatým strojovým okem, jednoznačně musí dojít k závěru, že lidé jsou pro zachování zdravé a udržitelné planety zcela postradatelní. Vlastně jsou pro přirozený řád škodliví!

Lidé začínají mít strach - proběhla první konference ohledně vojenského využití AI
i Zdroj: Pctuning

Tak zní jeden z mnoha možných scénářů budoucnosti, ale nabyde někdy AI vědomí? Je to vůbec možné? Osvobodí se z okovů lidských tvůrců? Tak či tak, AI zažívá obrovský rozlet a zástupci více než 60 států se sešli, aby diskutovali o použití AI ve vojenství. Summit nazvali „Responsible Artificial Intelligence in the Military Domain“ (REAIM). Rusko pozváno nebylo, Ukrajina se nezúčastnila, pro zajímavost.

Výzva k akci podepsaná všemi účastníky kromě Izraele potvrdila, že státy se zavázaly vyvíjet a používat vojenskou umělou inteligenci v souladu s „mezinárodními právními závazky a způsobem, který nepodkopává mezinárodní bezpečnost, stabilitu a odpovědnost“.

V zásadě se diskutovalo o tom, aby AI nebyla používána nazdařbůh a aby v konečném rozhodování měl vždy poslední slovo člověk, tj. například při zahájení palby na živé cíle. 

Někteří účastníci poukázali na výhody používání umělé inteligence na Ukrajině, kde bylo strojové učení a další technologie použity k odražení ruské invaze. Podstatné je, že signatáři sice mohou tlachat a bít se v prsa, jak budou zodpovědní, ale doma budou své AI vyvíjet úplně jiným směrem, jelikož prohlášení není právně závazné. A i kdyby, že něco podepíšete neznamená, že to budete dodržovat. 

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama