listopad-2006-pctuning-patri-mezi-predni-ceska-pocitacova-periodika
Zábava Článek Listopad 2006: PCtuning patří mezi přední česká počítačová periodika

Listopad 2006: PCtuning patří mezi přední česká počítačová periodika

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2006 01:00

PCtuning.cz je úspěšným předním českým internetovým magazínem zaměřeným na uživatele osobních počítačů. Podle metodiky Gemius Netmonitor překračuje počet čtenářů (cookies) našeho magazínu metu 300 000 měsíčně, podle průzkumu SPIR Netmonitor (říjen 2006) je počet reálných uživatelů (RU) 150 000, což nás řadí mezi přední česká počítačová periodika...

Reklama

PCtuning.cz je úspěšným původním českým internetovým magazínem zaměřeným na uživatele osobních počítačů (Personal Computer - PC). I když jsou těžištěm našeho zájmu počítače a notebooky, věnujeme se také šířeji pojaté digitální technice – problematice internetu (včetně jeho bezpečnosti), mp3, počítačovému videu, audiu i počítačovým hrám. Ve všech těchto oblastech přinášíme čtenářům každý den novinky, testy, recenze, tipy a triky a z nich plynoucí konkrétní nákupní doporučení.

Poznámka: PCtuning je předním zdrojem informací pro tzv. "opinion leaders" v oblasti počítačového hardware - 25% respondentů čtenářského průzkumu SPIR NetMonitor hodnotilo své znalosti v oblasti IT jako "Profesionální", 49% jako "Nadstandardní"; v další anketě 56% respondentů prohlásilo, že recenze na PCtuningu jim už v minulosti pomohla s výběrem HW.

Historie PCtuningu - osm let vývoje

Listopad 2006: PCtuning patří mezi přední česká počítačová periodika
i Zdroj: PCTuning.cz

PCtuning.cz začal svou cestu v listopadu 1998, a od té doby vyrostl do podoby vlivného, oblíbeného a důvěryhodného media (57% čtenářů nás v dotazníku ohodnotilo známkou "jedna“, 35% pak známkou „dvě“). Původní hardwarový občasník postupně rozšiřoval svůj tématický záběr i okruh čtenářů až na dnešních 300 000 měsíčně (zdroj NetMonitor, listopad 2006). Denní návštěvnosti se řadíme k tak populárním serverům jako np. super-star.cz, hokej.cz, nova.cz, annonce.cz nebo t-music.cz.

Listopad 2006: PCtuning patří mezi přední česká počítačová periodika
i Zdroj: PCTuning.cz

V průběhu doby jsme pro doplnění některých našich článků začali používat i videozáběry. Právě ve videorecenzích a lepší interaktivitě vidíme budoucnost moderních medií.

Pouze díky tomu, že jsme se rozhodli (a tento trend také udrželi) profilovat PCtuning jako "kvalitní a netuctový časopis o počítačích pro všechny, kteří se nespokojí s povrchním pohledem na věc" se můžeme chlubit takřka geometrickým růstem návštěvnosti:

Listopad 2006: PCtuning patří mezi přední česká počítačová periodika
i Zdroj: PCTuning.cz


Vývoj návštěvnosti podle Toplist.cz - parametr "visits - návštěvy"

PCtuning v číslech

V roce 2004 jsme přešli na výkonnější publikační systém - od této doby je v naši databázi uloženo (podle údajů k 28.11.2006) 3 754 článků - z toho 2 711 aktualit. Ke článkům bylo vloženo 74 792 uživatelských komentářů (tj. 20 komentářů ke každému článku; nelze vkládat anonymní komentáře).

Obrovská komunita příznivců...

Systém eviduje 9 438 profilů čtenářů v publikační části a 18 025 registrovaných uživatelů v našem diskusním fóru. Počet běžných - tedy neregistrovaných čtenářů je pochopitelně řádově vyšší. Podle auditu Gemius Netmonitor jsme v lisopadu 2006 překročili 300 000 čtenářů (cookies) měsíčně; podle mnohem přísnějšího sociodemografického průzkumu SPIR Netmonitor (říjen 2006) je počet reálných uživatelů RU: 150 000. Při přepočtení na internetovou populaci je hodnota parametru "Reach" 3.7%.

Listopad 2006: PCtuning patří mezi přední česká počítačová periodika
i Zdroj: PCTuning.cz

O něco zajímavější (než absolutní počet čtenářů) je jejich profil - 90%doma vlastní připojení k Internetu; 70% používá rychlé širokopásmové připojení a 67% čtenářů používá internet častěji než 21 dní v měsíci.

PCtuning a ostatní media

V létech 2004 - 2006 došlo v ČR v oblasti počítačových periodik k překlopení poměru čtenářů internetových a klasických, tzv. papírových magazínů - pro pravidelného uživatele počítačů není dnes připojení k internetu luxusem, ale spíše holou nutností.

Podle měření NetMonitoru překročil v říjnu 2006 počet české internetové populace 4 000 000 uživatelů, my jsme si z tohoto koláče "ukrojili“ 150 000 což nás řadí mezi přední počítačové periodika v České republice.

Poznámka k "papírovým" médiím: Podle čtenářského průzkumu, 68% (z měsíčního kvóra 300 000) našich čtenářů nekupuje papírové časopisy o počítačích a řídí se výhradně informacemi získanými z Internetu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama